FBI nikad nije sproveo istraživanje o najopasnijim horoskopskim znacima


Alo je nedavno, i to po peti put dosad, iznova preneo lažnu vest da je FBI analizom utvrdio koji horoskopski znaci čine najviše zločina. Međutim, ova ‘bizarna’ vest, kako ju je Alo označio, već godinama se pojavljuje u pojedinim srpskim medijima iako nema nikakve veze sa FBI-jem.  

Prema istraživanju Snopes-a iz 2016. vest o najopasnijim horoskopskim znacima se pojavila 2010. na sajtu Insightful Psychics, i u pitanju je bila analiza koja se poslužila informacijama sa sajta FBI-ja da bi odredila koji su horoskopski znaci najopasniji. Međutim, 2014. na sajtu Mediatakeout.com prvi put se implicira da je u pitanju FBI-jevo originalno istraživanje, mada ono tamo nikad nije sprovedeno, što je Snopes-u i potvrđeno iz samog FBI-ja.

Na sajtu Instant Checkmate ova vest se prvi put pojavila 2015. godine, gde je proširena i povezana sa informacijama o serijskim ubicama i drugim karakteristikama znakova i tad je direktno pripisana FBI-ju. Vest su dalje tokom godina objavljivali određeni sajtovi na engleskom, a pojavljivala se i na nekim Jutjub kanalima. Tako su i domaći mediji počeli da objavljuju ovu lažnu informaciju.

Najstarije objavljene verzije sežu u 2015. godinu, kada su Večernje novosti i B92 preneli tekstove o ’najopasnijim’ horoskopskim znacima prema FBI statistici, a Večernje novosti su tad navele da su najopasniji rak i bik.

Međutim, 2017. godine određen broj medija počinje da prenosi nešto drugačiju vest, pozivajući se na istraživanje FBI-ja. U martu 2017. hrvatski medij 24 sata prevodi, na svom sajtu vrlo popularnu, vest sa sajta Daily Ocuppation gde su, prema FBI-ju, sada rak i škorpija (a ne više bik) najkriminalniji znaci horoskopa.

Ovu vest u Srbiji tad, u tom novom obliku, prenose: Alo, Kurir, Blic, Pink, Happy, Dnevne. Vest se pojavila i na sajtovima koji se bave astrologijom ili zabavom: Noizz, Astrolook, Astrosudbina, Besno Pile , Bulevar.

Vest te 2017. dobija svoju formu koja se tokom godina samo nastavlja ponovo i ponovo objavljivati: u junu 2018. (Kurir, Espreso), februaru 2019. (Alo), junu 2019. (Alo, Espreso), novembru 2019. (Alo, Srbija Danas, Blic, Informer, Srpski Telegraf, Mondo), januaru 2020. (Srbija Danas) i februaru 2020. (Alo).

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Mondo ispravio je netačne navode (1. jun 2023); Portal Espreso ispravio je netačne navode (1, 2) (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne navode (19. jun 2023).

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA