Pelikani na Dunavu: CTRL+C, Delete, CTRL+V


Kudravi nesit, kako glasi zvanično ime za ovu vrstu pelikana u Srbiji, ni kriv ni dužan postao je višegodišnja senzacija u srpskim medijima. Poslednjih dana domaći portali, ali i mnoštvo stranica na društvenim mrežama, reciklirali su i kao aktuelnu objavili prošlogodišnju vest o pojavi ove ugrožene vrste na Dunavu kod Mihajlovca. Mediji su usput reciklirali i pogrešnu i proizvoljnu tvrdnju da se ova, inače ugrožena vrsta, pojavila u našim krajevima nakon stogodišnjeg odsustva. Naime, ni prošle godine ova tvrdnja nije bila istinita, budući da kudravi nesit nije toliko redak gost na ovim prostorima.

Vesti o povratku pelikana na ove prostore nakon stogodišnjeg odsustva pojavile su se u februaru prošle godine. Iako je istinita informacija da su početkom 2019. bili u poseti, kako za FN Tragač kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ne postoje informacije da su i ove kalendarske godine boravili na Dunavu, a tvrdnje o njihovom stogodišnjem odsustvu su netačne.

„Ova vrsta je od 1950. do danas pouzdano zabeležena više od 10 puta, a od 2007. godine se sve učestalije viđa i ribari je sreću tokom zime upravo na pomenutom sektoru Dunava. Zaista su postali sve češći ili nas istraživača ima više, pa lakše dolazimo do podataka o retkim vrstama“, navodi Knežević.

Recikliranje prošlogodišnjih događaja kao aktuelnih, te netačnih podataka kao proverenih Knežević tumači kao medijsku potrebu za senzacionalizmom. Iako mediji uglavnom govore o „velikom povratku“ pelikana na ove prostore, oni su zapravo „u lutanju“, a trenutno nemaju uslova za gnežđenje, iako su se nekada i gnezdili na ovim prostorima.

„Pozitivno je da su mediji u Srbiji spremni da izveštavaju o retkim i ugroženim vrstama kakva je kudravi nesit, ali umesto ponavljanja iste vesti mislim da je bilo dovoljno samo podsetiti da je ova retka vrsta prošle godine u ovom periodu boravila u našoj zemlji. Takođe, tom prilikom bi se mogao napisati koji red o ugrožavajućim faktorima, kao što su isušivanje ritova, bara i močvara za potrebe poljoprivrede, zagađenje vode, ali i direktno ugrožavanje usled krivolova ili proganjanja od strane ribolovaca“, zaključuje Knežević.

Kao i prošle, i ove godine jedini izvor za ovakve medijske tvrdnje bio je snimak koji je na svom Jutjub kanalu objavio zaječarski portal ZA MEDIA.

Recikliranu prošlogodišnju vest o ‚‚povratku pelikana“ nakon stogodišnjeg odsustva preneli su u  februaru 2020. Informer, Original magazin, Blic, Noizz, Kurir, Nacionalna geografija, Srbija danas, NShronika.rs, Srbija24.com, Infobrif, Kutaknet.com, Mondo i Portal 021.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Luftika je prvobitno preneo netačan navod, ali je nakon analize FN Tragača na sam početak teksta dodao napomenu o grešci (20. septembar 2020); Portal Mondo ispravio je netačne navode (31. maj 2023); Portal Kurir ispravio je netačne navode (6. jun 2023).

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA