Ne, tamjan ne štiti od korone


Dnevni list Alo je u svom štampanom izdanju za subotu, 14. mart, preneo izjavu patrijarha srpskog Irineja, koji je ocenio da dim od tamjana štiti od virusa korona, čime je svoje čitaoce potencijalno doveo u zabludu i izložio opasnosti od širenja COVID19.

Patrijarh Irinej je pozvao građane da „slobodno posećuju crkve i manastire“, dodavši da će on nastaviti da obavlja svoje aktivnosti. „Čuo sam i dobro zapamtio kada je jedan doktor rekao da je dim od tamjana najbolja zaštita, a s obzirom na to da sam stalno u crkvi, nemam razlog za brigu“, kazao je patrijarh.

Alo je ipak preneo da je dan ranije vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije objavio savete za postupanje u vreme virusa korona, koji podrazumevaju samoisključivanje sveštenika sa simptomima iz bogosluženja, blagosiljanje vernika bez fizičkog kontakta, kao i privremeno ukidanje prakse celivanja ruke sveštenika.

Irinej je juče, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ipak naveo da će crkva uvesti mere protiv širenja bolesti i pozvao vernike da „budu disciplinovani“ i slušaju preporuke nadležnih institucija.

Protođakon Ljubomir Ranković je u istom tekstu objavljenom u Alo takođe ocenio da je duhovni momenat koji se dešava prilikom kađenja tamjanom i paljenja sveća dominantniji nad fizičkim, zbog čega u crkvi „apsolutno nema nikakve opasnosti od zaraze ili bolesti“.

Protođakon je svoj stav ilustrovao primerom sahrane patrijarha srpskog Pavla 2009. godine, kada se okupio veliki broj vernika, a kada nije došlo do masovnog širenja te bolesti. „Imamo i sada masovne litije u Crnoj Gori, a nema onih koji su se razboleli“, zaključio je protođakon.

Crkveni zvaničnik nije naveo da su dve eparhije u kojima su se litije najčešće i dešavale dan ranije zbog zdravstvene krize obustavile održavanje litija.

Veći broj naučnih radova iz oblasti medicine navodi da tamjan (Boswellia serrata) suzbija mikrobe, dakle bakterije i gljivice, a ne viruse. Isti izvori navode da tamjan ima svoje antimikrobno dejstvo pri velikim koncentracijama i u obliku esencijalnih ulja. Sa druge strane, za neke vrste tamjana koje se koriste u azijskim zemljama stručnjaci navode da imaju kancerogeno dejstvo slično cigaretama.

U preporukama Svetske zdravstvene organizacije, očekivano, kandilo se ne spominje kao efikasno sredstvo protiv širenja COVID19 niti bilo kog drugog virusa, već se umeto toga predlaže veća posvećenost ličnoj higijeni i izbegavanje kontakta sa zaraženim ljudima.

Hrišćanske denominacije širom sveta su izmenile svoje obrede kako bi izbegle širenje COVID19, uključujući i Rimokatoličku crkvu, Anglikansku crkvu, kao i veći broj crkava u Sjedinjenim Američkim Državama, upravo zbog straha od širenja korona virusa.

Slučaj žene koja je u svojoj crkvi u Južnoj Koreji zarazila najmanje 37 ljudi virusom korona, dok još desetine vernika takođe pokazuju simptome bolesti, ukazuju da je ipak bolje poslušati savete lekara u ovom slučaju.

Izjave patrijarha Irineja i protođakona Rankovića preneo je i portal Srbija danas.

Mateja Agatonović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA