Nema potvrde da Arbidol sprečava niti leči virus korona


Fejsbuk grupa Top Balkanska Muzika objavila je video u kom se tvrdi da se u Rusiji kao lek i profilaksa protiv koronavirusa prodaje Arbidol. U istoj objavi, koju je od juče videlo 122 hiljade korisnika te mreže, navodi se da je Arbidol napravljen 2019. godine, a da pomaže u lečenju koronavirusa i ostalih vrsta virusa.

Javnost bi mogla da se zapita zašto se države nisu ranije dosetile da trenutnu zdravstvenu krizu reše već postojećim lekom, koji se u državama u kojima je dostupan nabavlja bez recepta po ceni od oko 200 dinara po kutiji. Odgovor koji se nameće je da taj lek verovatno nije delotvoran na trenutni oblik koronavirusa, zvaničnog naziva SARS-CoV-2.

Arbidol, na koji se objava odnosi, zapravo je zaštićeno ime leka generičkog naziva umifenovir”, koji nije nastao, kako se u klipu navodi, 2019. godine, već sedamdesetih godina u Sovjetskom Savezu. Patentno pravo isteklo je 2007. godine i od tad arbidol proizvodi više kompanija u Rusiji, Belorusiji i Kini.

Iako postoje pojedina klinička ispitivanja koja ukazuju da umifenovir ima dejstvo protiv gripa i nekih drugih virusnih infekcija, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i američka Uprava za hranu i lekove (FDA) i dalje taj preparat nisu stavile na sopstvene liste lekova odobrenih za lečenje virusa.

SZO na svojoj veb-stranici posvećenoj trenutnoj pandemiji eksplicitno navodi da trenutno NE POSTOJE PREPORUČENI LEKOVI za lečenje ili prevenciju 2019-nCoV virusa.

U Rusiji se Arbidol prodaje bez recepta i veoma je popularan. Tamošnji mediji prenose da je prilikom izbijanja epidemije COVID proizvođač Arbidola Otisifarm pokrenuo kampanju u kojoj je naveo da je lek efikasan protiv koronavirusa, usled čega je prodaja leka, prema navodima Komersanta, skočila za 80%.

Takođe, Federalna antimonopolska služba Rusije pokrenula je istragu i utvrdila da je proizvođač Arbidola prekršio Zakon o oglašavanju time što je u oglasnoj poruci plasirao navode koji nisu istaknuti u specifikaciji leka.

Mateja Agatonović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA