Još medijske promocije pseudonaučnih saveta Nade Topčagić


Mediji ovih dana posvećuju veliku pažnju stavovima folk pevačice Nade Topčagić o virusu korona, prevenciji bolesti i lečenju.

Kao što je Tragač već pisao, u intervjuu za emisiju Eksluziv televizije Prva, pevačica je za borbu protiv virusa korona savetovala beli luk i mešavinu rakije i Ferveksa, odnosno Tylol hot-a. Savet s belim lukom je beskoristan, dok je savet za kombinovanje alkohola i paracetamola nesumnjivo štetan.

U današnjem broju Informera Nada Topčagić ponovo dobija medijsku pažnju, nakon odluke da od korone „pobegne u divljinu“. Navodi se da je pevačica otišla na Taru i napunila zamrzivače, a potom se citira njena izjava da „svi kao gmizavci traže mesto pod suncem jer toplota tera virus“. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija navodi da se virus korona širi u svim oblastima, pa tako i u onima sa toplom i vlažnom klimom.

Još jednom apelujemo na medije da izbegnu trivijalizovanje ove osetljive teme davanjem prostora laicima da iznose svoja tumačenja, stavove i savete. Takođe, pitanja koja se postavljaju građanima u okviru uličnih anketa (vox pop) trebalo bi pažljivo osmisliti, kako se anketirani građani ne bi navodili da daju mišljenje o temama za koje nisu stručni.

S. J. – FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA