Ne, limun i soda bikarbona ne ubijaju virus korona


Dezinformacije o navodnim lekovima za virus korona ne prestaju da se šire društvenim mrežama, a najnoviji „lek“, kako piše u viralnoj poruci deljenoj najviše putem Vocapa i Fejsbuka, „odmah ubija virus“ i zbog njega je navodno narod u Izraelu opušten po pitanju pandemije Kovida 19.

Ova dezinformacija donosi jednostavan recept protiv korone koji se sastoji od limuna i sode bikarbone koje bi trebalo pomešati u toploj vodi. Potpuno ista poruka na engleskom jeziku u proteklih nedelju dana kruži po inboksima građana širom sveta, pa su mnogi strani portali za proveru činjenica na ovu dezinformaciju već reagovali (1, 2, 3).

U poruci se pogrešno navodi i da zbog ovog leka u Izraelu nema smrti od koronavirusa, iako je prema izraelskom Harecu u trenutku pisanja ovog teksta tamo zabeleženo 3,865 slučajeva zaraze uz 14 smrtnih ishoda.

Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije jasno je istaknuto da „nema naučnih dokaza o tome da se limun može koristiti u prevenciji Kovida 19“.

Poruka koja kruži po mrežama takođe tvrdi da je napitak od limuna i sode bikarbone delotvoran protiv koronavirusa jer „te dve komponente alkalizuju imunološki sistem“. Kako navodi američki portal za proveru činjenica Snopes, pozivajući se na stručnjake sa medicinskih univerziteta i američki Nacionalni zdravstveni institut, nemoguće je ishranom promeniti pH krvi, a samim tim ni tečnosti koje okružuju ćelije ili se nalaze u njima. Svako stanje u kom dođe do promene pH vrednosti tečnosti i tkiva (van strogo ograničenog opsega) predstavlja metabolički poremećaj i rezultat je bolesti, jer bi zdrav organizam poremećenu pH vratio unutar opsega različitim kompenzatornim mehanizmima čija svrha i jeste upravo to – da spreče poremećaj pH.

„Telo održava ta okruženja u strogo kontrolisanom opsegu: pH vrednost u arterijama je između 7,36 i 7,44, a u unutarćelijskim prostorima oko 7,2. Jedina pH vrednost u vašem telu koju biste mogli izmeniti putem ishrane je pH urina. Takva modifikacija ne bi pružila medicinsku korist u borbi protiv virusne infekcije“ navodi se u takstu Snopes-a.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA