Dezinformacije o koroni: Društvo


Redakcija FN Tragača pratila je tokom prvog talasa pandemije virusa korona dezinformacije koje su se pojavljivale u domaćim tradicionalnim i onlajn medijima, kao i na društvenim mrežama, a sumirane rezultate istraživanja objavljujemo u tri odeljka, posvećena političkom, društvenom i naučnom aspektu takozvane infodemije.

Kada je reč o dezinformacijama koje se tiču uloge društva, one su se kretale u rasponu od toplih ljudskih priča do apokaliptičnih narativa. U Krivičnom zakoniku Srbije (2005), u 31. glavi, koja se odnosi na krivična dela protiv javnog reda i mira, tj. u članu 343 naslovljenom „Izazivanje panike i nereda“:

  • (1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.
  • (2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Praksa je pokazala da se ove odredbe Krivičnog zakonika primenjuju selektivno. Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić izveštavala je o nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine i nakon toga postala jedina novinarka u Evropi uhapšena zbog „širenja panike“ prilikom izveštavanja o virusu korona. Sa druge strane, kontigenti dezinformacija i manipulativnog izveštavanja u službi širenja panike, objavljivani na naslovnim stranama tabloida, prošli su bez ikakvih sankcija.

U nastavku sledi pregled uočenih dezinformacija koje se tiču društva, kao i nivoa odgovornosti i solidarnosti zajednice.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA