Dezinformacije o koroni: KORONAuka


Redakcija FN Tragača pratila je tokom prvog talasa pandemije virusa korona dezinformacije koje su se pojavljivale u domaćim tradicionalnim i onlajn medijima, kao i na društvenim mrežama, a sumirane rezultate istraživanja objavljujemo u tri odeljka, posvećena političkom, društvenom i naučnom aspektu takozvane infodemije.

Čovečanstvo se, usled pandemije, našlo pred nizom pitanja na koje nemamo odgovor. Iz tog nedostatka proistekao je čitav niz teorija zavere koje nude jeftina objašnjenja: Virus se raširio putem 5G mreže. Virus po Srbiji šire migranti s Bliskog istoka. Virus je laboratorijski proizveden da bi uništio Ameriku. Virus je laboratorijski proizveden da bi uništio Kinu. Virus je osmislio Bil Gejts kako bi nam svima ugradio čipove.

Ove priče se, bez ikakvog naučnog i faktografskog uporišta, šire društvenim mrežama, ali i mejnstrim medijima. Funkcionišu po bajkovitom obrascu koji nudi jasno identifikovanog zločinca, a naša je uloga da prozremo njegove namere. Teorije zavere se veoma lako šire, upravo zbog svoje sposobnosti da složene ili nepoznate uzročno-posledične veze prikažu krajnje pojednostavljeno.

Kao preventivna mera ili potencijalni lek pominjani su još i beli luk, alkohol, kokain, tamjan, vodena para nastala kuvanjem pomorandžine kore, izlaganje visokoj temperaturi, ispiranje grla, kao i uzimanje nekoliko gutljaja vode na svakih 15 minuta. Ovakve savete građani su često prosleđivali jedni drugima, u najboljoj nameri, ne vodeći računa o poreklu tih saveta i mogućim kontraindikacijama.

U nastavku sledi pregled uočenih dezinformacija koje se tiču koronauke.

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA