Preparat za zglobove Sustarad promoviše se nizom besmislica


Nepostojeći „genijalni ruski student sa razmene“ koji je navodno pronašao novu metodu lečenja zglobova, izmišljeni intervjui sa netačnim informacijama,  zloupotrebljene fotografije, lažni komentari i snižena cena proizvoda u ponudi koja „uskoro ističe“ korišćeni su u obmanjujućoj promociji preparata „Sustarad“ na sajtu opskurnog sadržaja.

 

„Ne bavim se medicinom,
predajem fiziku“

Izvesni ruski student medicine David Ivanov (Давид Иванов) u navodnom intervjuu za portal „Nedeljne novosti“, u tekstu pod naslovom „Sramota za lekare! Student medicine je otkrio novu metodu lečenja zglobova“, govori o inovativnom „načinu lečenja bolesti zglobova i sprečavanja prevremene smrti od trovanja krvi i sepse koje izaziva uništenje zglobova i bolesti oko tkiva zglobova“.

Ivanov je „jedinstvenu formulu“ preparata „Sustarad“ osmislio nakon trogodišnjeg istraživanja, podstaknut preranom smrću majke i bake od posledica reumatskih bolesti i trovanja krvi. Rus je za naučno dostignuće dobio nagradu „u oblasti medicine“, a odbio je ponude neimenovanog „Francuza“ (220.000 evra) i farmaceutske kompanije iz SAD (1.000.000 dolara) da proda formulu. Naposletku, Ivanov je prihvatio ponudu „države“ da učestvuje u stvaranju „nacionalne medicinske medicine“ i preparat je nakon kliničkih ispitivanja postao dostupan, a realizacija projekta predata „bolnici u Beogradu“. Kao dokaz autentičnosti, priložene su dve fotografije Ivanova.

Međutim, Tragač je pretragom dostupnih fotografija ustanovio da je David Ivanov iz reklame za „Sustarad“ izmišljena osoba, pri čemu su zloupotrebljene fotografije Denisa Dimitrijeva (Денис Дмитриев) iz vremena kada je bio student, a danas je vanredni profesor fizike na Institutu za fiziku i tehnologiju u Moskvi – MIFT. MIFT je jedan od kredibilnijih ruskih univerziteta, a u poslednje dve godine rangiran je između 401. i 500. pozicije na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta.

Dimitirijevljeve fotografije preuzete su iz arhive studentskog naučnog časopisa MIFT-a „Za nauku“ (За науку). Prva je objavljena kada je Dimitrijev kao student u kratkom intervjuu (strana 3, 1886. izdanje, 3. 10. 2011.) zahvalio profesorima srednje škole na pruženom predznanju iz oblasti fizike i matematike, a druga tri meseca kasnije kada je časopis objavio izveštaj (strana 19, 1897. izdanje, 22. 2. 2012.) sa studentskog skupa na kome je Dimitrijev govorio kao predstavnik Odbora za mlade na MIFT-u.

 

Dimitrijev je u pisanoj izjavi za Tragač potvrdio autentičnost fotografija i događaja na kojima su nastale: „Da, na fotografijama sam zaista ja. Obe fotografije su moje“, rekao je Dimitrijev.

„I dalje radim na MIFT-u, ali definitivno nemam nikakve veze sa pronalaskom, proizvodnjom ili distribucijom preparata Sustarad. Ne bavim se medicinom, već predajem fiziku“, dodao je on.      

Drugi deo „intervjua“ sadrži i razgovor „reportera“ sa „poznatom reumatološkinjom, profesorkom i šefom katedre za reumatologiju Jelenom Krilovom (Елена Крылова)“ koja takođe preporučuje preparat „Sustarad“, a zajedno sa Dimitrijevim koordinira poslovima ispitivanja i proizvodnje kreme.

Iako su u tekstu navedene tri medicinske ustanove koje se potencijalno mogu dovesti u vezu sa izvesnom dr Krilovom – „Institut za kardiologiju“, „Moskovska bolnica“ i „Institut za istraživanje reumatologije“ – čak i pod pretpostavkom da su pojedini nazivi institucija loše prevedeni i da su u pitanju Nacionalni medicinski istraživački centar kardiologije u Moskvi (НМИЦ кардиологии), neka od ukupno 35 moskovskih bolnica ili Naučno-istraživački institut za reumatologiju „V. A. Nasonova“ (НИИР им. В.А. Насоновой), ni u jednoj zvaničnoj medicinskoj ustanovi koja je spomenuta u intervjuu ne radi osoba pod imenom Jelena Krilova. Tragač je ustanovio da ime nije zavedno ni u bazi podataka Asocijacije reumatologa Rusije (Ассоциация ревматологов России)“.

 

 Džodi Vitaker u ulozi Svetlane
i Anđeo koji ne voli siromašne

Članak koji reklamira kremu „Sustarad“, nakon „razgovora“ sa izmišljenim sagovornicima, sadrži i komentare zadovoljnih mušterija koje su rešile višegodišnje probleme sa oboljenjima zglobova koristeći „čudotvornu“ kremu, kao i zapažanja potencijalnih kupaca koji su načuli za „benefite“ preparata. Ukupno 16 komentara, jednak broj fotografija i isto toliko laži, manipulacija i zloupotreba.

Recimo, izvesna Marija iz reklame za „Sustarad“ zapravo je ruska fitnes instruktorka Aleksandra Šateva (Александра Шатеева), zaposlena u fitnes centru Atron u ruskom gradu Razanj. Svetlana je engleska glumica Džodi Vitaker (Jodie Whittaker), najpoznatija po ulozi u kultnoj naučnofantastičnoj seriji „Doktor Hu“ (Doctor Who), u produkciji televizije Bi-Bi-Si. Vitakerova je prva žena koja tumači lik „Doktora“ u seriji koja se emituje od 1963. i drži rekord u Ginisovoj knjizi rekorda kao najduže emitovana naučnofantastična serija na svetu.

Jedan od zadovoljnih korisnika je i Anđeo kojeg u stvarnosti predstavlja Andrej Brusnicin (Андрей Брусницин), zamenik Gradskog veća grada Bjerozovski u Sverdlovskoj oblasti, u Rusiji. Brusnicin se 2017. godine – kada je fotografija i nastala – našao u centru skandala zbog lokalne skupštinske rasprave povodom povećanja tarife grejanja i njegove izjave da ne razmišlja kako će siromašni platiti račune, jer su lenji i ne žele da rade i zarade. Jednako zadovoljni kupac „Sustarad-a“ je i vozač Rastko, a u pitanju je beloruski psiholog Pavel Zigmantovič (Павел Зыгмантович) koji ima zvaničan Jutjub kanal i Instagram nalog preko kojih održava sesije, predavanja i seminare.

Fotografija izvesne Katarine je preuzeta sa stranice britanskog magazina „Ceaters real life“, koji za novac otkupljuje senzacionalne priče i ispovesti nepoznatih ljudi. U konkretnom slučaju, intervjuisana je 50-godišnja Anita Klark (Anita Clark), a jedna od njenih priloženih fotografija je iskorišćena za ilustraciju Katarine. Takođe, fotografija Todora iz reklame za „Sustarad“ je, u stvari, fotografija Brajanta Džonsona (Bryant Johnson) iz Vajominga koji je krajem 2017. godine u alkoholisanom stanju tvrdio da je došao iz budućnosti (2048.) da upozori svet o „napadima vanzemaljaca“, a potom je uhapšen, o čemu je Foks njuz (Fox news) izvestio u kratkom izveštaju.

Ostalih deset komentara oslanja se na takozvane stok fotografije.

 

Sat koji otkucava zauvek
i ostali manipulativni trikovi

Pri ulasku na sajt koji promoviše „Sustarad“,  u tekstu je posebno naglašeno da se krema može kupiti po sniženoj ceni još samo nekoliko sati, najkasnije do narednog dana. Ipak, to se dešava pri svakom ulasku na sajt, a datum i satnica se ažuriraju i pomeraju po potrebi. Od potencijalnih kupaca se traži da dostave lične podatke (ime, prezime i kontakt telefon), a ubrzo nakon toga sledi poziv za razgovor sa „operaterom“ tokom kojeg se definišu detalji pošiljke. Preparat „Sustarad“ se ne nalazi u slobodnoj prodaji u apotekama, već se isključivo kupuje preko onlajn platformi (1, 2, 3, 4, 5), a u promociji kreme nije navedeno nijedno kredibilno medicinsko ispitivanje koje bi pružilo garanciju da proizvod nije placebo ili štetan po zdravlje. Takođe, krema se prodaje i na ruskom i hrvatskom tržištu.

Takođe, navodni portal „Nedeljne novosti“ je manipulativnog naziva i sadrži samo fiktivnu naslovnu stranicu koja bi trebalo da ilustruje izgled portala, dok sajt koji je registrovan isključivo za marketing „Sustarad“ kreme protiv reumatskih oboljenja postoji od 21. 10. 2019. U pitanju je već ustaljen način lažnog i manipulativnog oglašavanja i promocije na domaćem tržištu.

Tragač je u prethodnom periodu prepoznao i istražio više tipskih metoda obmanjujućeg reklamiranja raznih proizvoda na internetu, poput sajta za upoznavanje „Academic Singles“, preparata za podmlađivanje kože „Argan oil“, sajta za trgovinu binarnim opcijama „Binatex“, čaja za mršavljenje „GoSlim“, dijetetskog proizvoda „Nutrivix“, knjiga za brzo učenje stranih jezika „Pingulingo“ i kapsula protiv parazita „Puridon“.

Mihajlo Draškić, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA