Klonite se sajta za upoznavanje AcademicSingles


Sajt za upoznavanje visokoobrazovanih samaca „AcademicSingles“ dočekao je i svoju srpsku verziju, koje bi – sudeći prema Tragačevoj analizi, ali i iskustvima iz drugih evropskih zemalja – bez ikakve sumnje trebalo da se klonite. Iza ideje o spajanju srodnih duša stoji sistem finansijskih malverzacija koji će vam umesto romanse obezbediti nekontrolisano skidanje novca sa platne kartice.

Sajt vam obećava pronalaženje „prave osobe“ putem „naučno osmišljenog upitnika“. Upitnik je, međutim, sačinjen od niza banalnih pitanja, poput „Šta od ovoga vam najbolje odgovara? a) Život sa mnom prava je avantura. b) Ja sam oaza mira“. Kako napredujete s popunjavanjem, tako vas sajt obaveštava o broju adekvatnih partnera koje je navodno pronašao za vas. U sklopu upitnika obavezan je i odgovor o stepenu obrazovanja, a od vas se traži i da označite nivo svojih godišnjih primanja, s tim što ta informacija „neće biti pokazana vašim odgovarajućim partnerima“.

Nakon što ste popunili upitnik, izlistaće vam se lista zamagljenih „kompatibilnih“ profila, sa kojima je komunikacija omogućena tek pošto uplatite novac. Mesec dana naplaćuje se 1190 dinara, u okviru tromesečnog paketa 3990 dinara, a u okviru šestomesečnog 2790 dinara. Međutim, kada vam istekne članstvo, ono se dalje automatski obnavlja po ceni od 4760 dinara mesečno. Otkud ova suma? Ako obratite pažnju na sliku, mesečno članstvo iznosi 1190 dinara, ali sa popustom od 75%. Ono što isprva deluje kao pogodnost i sniženje zapravo je prikrivena prevara, jer će se produženje članarine naplaćivati po punom iznosu od 4760 dinara.

Iako se navodi da je premijum članstvo moguće otkazati u roku od sedam dana, na različitim sajtovima za recenzije opisana su negativna iskustva mnogobrojnih korisnika koji tvrde da ni na koji način nisu mogli da se odjave i da su zbog toga izgubili velike količine novca.

Na samom sajtu se kao vlasnik licence pominje kompanija „BE2 S.à.r.L.“ iz Luksemburga. Proverili smo njen status u poslovnom registru Luksemburga i utvrdili da je registrovana 2. januara 2007. godine kao pružalac IT usluga i kreator softvera. Srpsku verziju sajta registrovala je kompanija Online Personals Group AG iz Ciriha, 11. aprila 2018, ali je teško utvrditi kada je stranica postala aktivna. Danas na njoj stoji informacija prema kojoj se na servis dnevno učlanjuje 24.000 novih korisnika, što je tempo kojim bi za oko 290 dana obuhvatio celu populaciju Srbije.

Usluge na sajtu „AcademicSingles“ reklamiraju se pomoću lažnih profila, po identičnom modelu koji je Tragač već uočio na marketinškim mrežama za Pingulingo, Puridon, Nutrivix i Binatex. Tako, primera radi, Jovana (51) iz Subotice kaže da kao dama u godinama nije znala šta da očekuje u vezi sa upoznavanjem preko interneta, ali je pronašla osobu s kojom su joj se poklopili obrazovanje i interesovanja, pa sad zna da je pronašla pravu ljubav. Sa identičnom slikom i iskustvom ova osoba je na danskoj verziji sajta predstavljena kao Katrine iz Odensea, na češkoj Zuzana iz Karvine, na hrvatskoj Jasna iz Rijeke, na britanskoj Džeki iz Londona, a na rumunskoj Loana iz Konstance. Po istom modelu na sajtovima se pojavljuje još nekoliko lažnih profila.

Sajt „AcademicSingles“ izazvao je pažnju javnosti u skandinavskim zemljama, nakon što je veliki broj korisnika prijavio prevaru. Grupa švedskih novinara testirala je sajt u nekoliko navrata i uočila da se nakon plaćanja članstva svima – bez obzira na odgovore u „naučno osmišljenom upitniku“ – sugerišu isti „kompatibilni profili“.

Na sajtu „Trust Pilot“ 98% korisnika sajta „AcademicSingles“ navodi da je sa njim imalo loša iskustva, pre svega zbog nemogućnosti da se obustavi automatsko produžavanje članarine, zbog čega mnogi navode da su izgubili stotine evra. Uz to, u pojedinim recenzijama moguće je pročitati da su im nakon registracije čak i „kompatibilni profili“, skriveni iza stok fotografija, tražili novac putem privatnih poruka. Sajt i dalje nesmetano funkcioniše, mada će vas brauzer upozoriti na rizik ukoliko pokušate da pristupite francuskoj, italijanskoj ili nemačkoj verziji.

Po već ustaljenom modelu, sajtovi koji se baziraju na prevarama trude se da steknu pozitivan imidž putem saradnje sa medijima. Tako je sajt Lolamagazin u septembru 2019. objavio tekst „Seksualni napasnici i prevare na sajtovima za upoznavanje“, u kojem navodi „AcademicSingles“ kao pozitivan primer, jer se tu „profili verifikuju i vrši se njihova selekcija“.

Ovaj podatak je, naravno, netačan, budući da je tokom registracije veoma lako ustanoviti da nema nikakve provere autentičnosti podataka. U našem slučaju „softver“ je nakon testa ličnosti navodno prepoznao „233 odgovarajuća partnera“, na osnovu čega bi se moglo zaključiti da će izbor onog jednog pravog biti veoma lak i brz zadatak. Zbog čega se onda nudi opcija šestomesečnog članstva? Verovatno zbog korisnika koji – za razliku od Jovane iz Subotice, tj. Jasne iz Rijeke, tj. Džeki iz Londona – žele kraće onlajn avanture sa visokoobrazovanim samcima, pod uslovom da su spremni da za četovanje sa lažnim profilima plaćaju ogroman novac firmi iz Luksemburga.

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA