Izmišljena priča o surovom sovjetskom eksperimentu


Više domaćih medija (1, 2, 3, 4) objavilo je prethodne nedelje deset godina staru, izmišljenu priču o „surovom eksperimentu“ sovjetskih naučnika s kraja 40-ih godina prošlog veka, kada je – navodno – političkim zatvorenicima obećano da će dobiti slobodu ukoliko uspeju da ne zaspe 30 dana.

Izmišljena priča govori o petorici zarobljenika koji su u zatvorenom prostoru bili izloženi stimulativnom gasu na bazi plina zbog kojeg nisu mogli da zaspe. Prva četiri dana eksperimenta navodno su dobro prolazli, da bi nakon toga zarobljenici počeli da ispoljavaju paranoju, pokušavaju da izdaju sopstvene prijatelje u zamenu za slobodu, a kasnije su počeli i da vrište i kidaju sopstveno meso sa kože. Kada su nakon 15. dana naučnici odlučili da otvore komoru u kojoj su bili zatočenici, želeći da vide šta se sa njima događa s obzirom na to da iz prostorije više nisu dopirali zvukovi, više ruskih specijalaca navodno je izgubilo život u borbi sa mutiranim zarobljenicima, dok su neki  izvršili samoubistvo usled nemilog prizora poluživih ljudi.

Iako se u pojedinim snimcima priloženim uz priče domaćih portala o ovom izmišljenom eksperimentu navodilo da se možda radi o urbanoj legendi, drugi portali, poput Glasa Javnosti i Alo-a, priču su preneli kao potpuno verodostojnu.

Zapravo, reč je o priči prvi put objavljenoj 2010. godine na sajtu Creepypasta na kojem se mogu pronaći kratke horor priče. Njen originalni autor nije poznat ali se priča toliko proširila da mnogi ljudi i dalje veruju da se ovaj eksperiment zapravo dogodio. Sajt za proveru činjenica Snopes još 2013. godine objavio je članak u kojem se ukazuje da je ovaj „surovi eksperiment“ samo plod mašte nepoznatog autora. Priča se toliko proširila da su u poslednje dve godine, na osnovu nje snimljena i dva filma (1, 2), iako u originalu priča ima tek nešto više od dve hiljade reči.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA