Bil Gejts će vam zaključati Windows ako se ne vakcinišete, ali samo u satiričnoj vesti

Portal Naša borba plasirao je u nedelju vest koja najavljuje da korisnici operativnog sistema Windows od januara 2021. godine neće moći da pristupe svojim operativnim sistemima bez potvrde o vakcinisanju protiv Kovida 19.

Vest dalje govori kako je Bil Gejts, besan zbog curenja podataka iz korporacije IBM, odlučio da u novo ažuriranje za Windows 10 inkorporira bezbednosni mehanizam koji će sprečiti korisnike Windowsa da operativnom sistemu pristupe ukoliko ne unesu šifru od 20 cifara koju su dobili nakon vakcinacije protiv virusa korona. Na sreću, kako se u vesti navodi, američki informativni kanal TNN (Trump news network) angažovao je istaknutog advokata Rudija Đulijanija koji je besplatno stvorio pravni status za sve korisnike Windowsa koji ne žele da se vakcinišu. „Dovoljno je da na svoj zid zalepite sledeći status i označite što više prijatelja, kako bi ga Facebook algoritam mogao prepoznati i blokirati zaključavanje računara“ navodi se u vesti.

Ipak, ova vest, koja je na portalu Naša borba posećena gotovo pet i po hiljada puta, nema veze sa istinom. Radi se o šaljivom tekstu hrvatskog satiričnog portala News bar koju je prvo preuzeo bosanskohercegovački portal Buka, jasno naznačivši da se radi o satiri, da bi sa tog portala ona dospela do Naše borbe koja je, slučajno ili namerno, „zaboravila“ da vest okarakteriše kao satiričnu.

Osim Naše borbe, nijedan domaći portal nije naseo na ovu satiričnu vest komšijskog portala za zabavu. Pogrešno predstavljeni tekst na društvenoj mreži Fejsbuk podeljen je 19 puta na stranicama i u grupama koje zajedno imaju više od sto hiljada pratilaca, a ukupno je imala 135 deljenja, uključujući i privatne profile.

Portal News bar, inače, često objavljuje satirične tekstove o Bilu Gejtsu, a naslovi nekih od njih su „Donald Trump ozdravio nakon što mu je Bill Gates ubrizgao Vista/XP koktel cjepiva“, „Hrvati šalju mailove Bill Gatesu s molbom da Cetinskom ugradi čip s opcijom ‘mute’“ i „WHO zaustavio testiranja na cjepivu Billa Gatesa jer su se pacijenti počeli zamrzavati i resetirati“.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA