SZO za Tragač: Grip nije nestao nakon sredine aprila 2020. godine

Nekoliko portala je prenelo vest da od polovine aprila 2020. godine u svetu nije zabeležen slučaj gripa, oslanjajući se na grafik Svetske zdravstvene organizacije (SZO). To je, međutim, pogrešno tumačenje. Skala na osnovnom formatu grafikona nije podešena tako da se vide manje vrednosti, a Tragač je dobio i potvrdu iz SZO da su posle sredine aprila zabeleženi slučajevi influence tipa A i B i koji su glavni uzroci pada broja registrovanih slučajeva gripa.

Pad, ne i nestanak

Kada na grafikonu posmatramo prvih 16 nedelja, u kojima je zabeležen velik broj slučajeva gripa, naredni meseci deluju „pusto”:

Međutim, kada prilagodimo skalu na Y osi, odnosno kada zumiramo sedmice koje su prethodno delovale „pusto”, jasno se vidi da je u svakoj od njih zabeležen slučaj influence:

Grafik koji je SZO objavila na svom sajtu prikazuje broj registrovanih slučajeva gripa u svetu po nedeljama u 2020. godini. Iako je on rastao prvih pet nedelja, usledio je nagli pad i broj zaraženih je sveden na daleko manje vrednosti nakon 16. sedmice.

Zumiranjem grafikona koji su portali stavili u svoje tekstove moguće je primetiti markere koji označavaju registrovane slučajeve i nakon sredine aprila, tj. 16. nedelje 2020. godine. Kako male vrednosti ne bi bile nevidljive, neophodno je koristiti alatku koju je SZO priložio uz gorepomenuti grafikon, a njom je moguće proizvoljno izabrati periode posmatranja.

SZO: Podatke tumačiti s oprezom

Iz SZO za FakeNews Tragač naglašavaju da podatke za grip u sezoni 2020–2021 treba tumačiti s oprezom. „COVID-19 opterećuje zdravstvene sisteme, tako da nadzor nad gripom u nekim zemljama možda neće biti na optimalnom nivou”, kaže potparol SZO za Evropu i dodaje da su mnogobrojne mere sprečavanja širenja virusa korona najverovatnije rezultovale smanjenjem prenosa influence.

Ovu vest preneli su portali Stanje stvari, Srbijadanas.net, Srpski stav i AS info.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA