Nova platforma i stare laži: Nestorović o Fajzeru i „ubijanim bebama“


Korisnik VK profila Branimir Nestorović objavio je 14. oktobra post sledeće sadržine: „Bebe čiji su bubrezi korišćeni za uzgajanje virusa za Pfizerovu vakcinu su isporučivane žive, a potom UBIJANE da se dobije tkivo”, sa linkom prema tekstu objavljenom na vebsajtu Centra za medicinski napredak (The Center for Medical Progress). Radi se o kontroverznoj organizaciji koja je najpoznatija po tome što je pokušavajući da dokaže da organizacija Planned Parenthood profitira prodajući fetalno tkivo istraživačima, na kraju istoj ovoj organizaciji morala da isplati odštetu od 2,2 miliona dolara zbog kršenja federalnih zakona.

Na meti ove organizacije odskora je i Pitsburški univerzitet, tako da linkovani tekst zapravo pokušava da dokaže kako je ovaj univerzitet u izjavi za medije „priznao” da je za sprovođenje istraživačkog (GUDMAP) projekta korisio organe koji se uzimaju od živih fetusa.

Međutim, u izjavi za medije na koju se u tekstu poziva, predstavnici Pitsburškog univerziteta tvrde da se prilikom uzimanja tkiva poštuju sva zakonom utvrđena pravila, kao i stroga interna regulatorna i etička pravila koja na univerzitetu važe za ovaj tip istraživanja. Krajem septembra Pitsburški univerzitet je angažovao pravne stručnjake da sačine nezavisnu procenu njihovih istraživačkih procedura i postupaka.

Ono što je neosprona činjenica jeste da se u linkovanom tekstu Centra za medicinski napredak nijednom rečju ne pominje ni kompanija Fajzer, niti vakcina protiv Covida 19.

Imaju li Fajzer / Bajontek vakcine bilo kakve veze sa „ubijanim bebama“?

Odgovor je NE. Grupa naučnika koja je radila na izradi Fajzer / Bajontek vakcine protiv Covid-19 je u septembru 2020. godine objavila naučni rad u kome je detaljno opisana pretklinička faza istraživanja ove vakcine: kako i gde je ovaj proces tekao, te koje su uloge imali pojedini istraživači. Pitsburški univerzitet iz linkovanog teksta se ne pominje.

Jedina dodirna tačka sa ljudskim embrionalnim ćelijama je činjenica da je za testiranje efikasnosti vakcine u ovoj fazi istraživanja korišćena ćelijska linija HEK293T/17 – derivat ćelijeske linije HEK293.

Sve danas komercijalno dostupne HEK293 ćelijske linije potiču od prvobitne ćelijske linije koju je grupa naučnika u Holandiji 1973. godine kreirala tako što su ljudske embrionalne ćelije bubrega (HEK – Human embrion kidny cells) uzete sa abortiranog ljudskog embriona nepoznatog porekla, transformisane izlaganjem fragmentima DNK adenovirusa 5 (1, 2). I jeste bilo komplikovano upravo kako zvuči, ali na ovaj način ometen je proces ćelijske smrti, što je praktično omogućilo „proizvodnju“ identičnih ćelija u laboratorijskim uslovima koje su danas nezamenjive u razvoju novih dijagnostičkih i terapijskih procedura (3, 4).

Teško je proceniti koliko generacija su daleko ćelijske linije koje su korišćene za testiranje Fajzer / Bajontek vakcine od prvobitne ćelije abortiranog embriona, jer prošlo je gotovo 50 godina. Samo derivat HEK293T/17 iz jednog od centara iz kojeg je moguće komercijalno nabaviti ove ćelije u američkom ATCC-u citiran je u 10.699 naučnih radova.

Za slučaj da je korisnik VK profila Branimir Nestorović mislio na virus koji je korišćen za zaražavanje rezus makakija u pretkliničkoj fazi – ni taj nema nikakve veze sa „ubijanim bebama“. Upotrebljen je virus SARS- Cov 2 koji potiče iz Teksaškog biomedicinskog instituta i za njegovo dobijanje su korišćeni zamorčići.

Branimir Nestorović je 11. marta ove godine na svom Fejsbuk nalogu objavio kako će „sve vezano za aktuelnu epidemiju“ objavljivati na ruskoj VK mreži, „bez cenzure“.

Jelena Jovović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA