Lančanim porukama na Viberu bespotrebno se širi strah od radijacije


Čitateljka FN Tragača javila nam se s molbom da utvrdimo istinitost tvrdnji iz lančane poruke koju je u nekoliko navrata dobila putem aplikacije Viber. U sumnjivoj poruci sugeriše se da treba izbegavati izlazak van kuće jer „radijacija raste“. Međutim, prema poslednjem objavljenom izveštaju Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, „nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje“.

„Izbegavaj da izlaziš napolje. Radijacija raste. Sinoć u NS 0.13 mikro Sivera/h. Danas 0.18. Nešto su za*ebali u Černobilju i pokrenuli ponovo radijaciju. U Kijevu je noćas bilo 0.50. Danas ko zna koliko. BG je danas oko 0.15. Atomska bomba je oko 0.12“, stoji u poruci koju nam je čitateljka prijavila.

Da li je nivo radijacije u Srbiji zabrinjavajuć?

Prema poslednjem izveštaju Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) objavljenom danas – nema razloga za brigu. Ovo Vladino telo objavilo je da su „sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Republici Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama”.

To nam je potvrdio i redovni profesor na Katedri za nuklearnu fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Ištvan Bikit. On je za FN Tragač rekao da su „sve to uobičajeni nivoi zračenja, ništa povećano, sa uobičajenim varijacijama”.

Iako se u lančanoj poruci sa Vibera tvrdi da je u jednom trenutku „u NS” izmereno da je nivo radijacije bio 0,18 mikrosiverta po satu, SRBATOM u svom izveštaju navodi kako se „prosečne vrednosti jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja za Srbiju kreću u intervalu od 100-150 nSv/h (nanosiverta po satu)”, odnosno „0,10 do 0,15 µSv/h (mikrosiverta po satu).

U istom izveštaju SRBATOM-a navodi se i da „u protekla 24 sata nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji Evrope, uključujući i teritoriju Ukrajine”. Na sajtu Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine 1. marta objavljeno je da „nema kršenja granica i uslova bezbednog rada nuklearnih elektrana”, kao i da „radioaktivna situacija zadovoljava utvrđene norme”, te da „sistemi fizičke zaštite nuklearnih elektrana rade u normalnom režimu”.

Na sajtu SRBATOM-a može se pronaći i hitno saopštenje za javnost od pre nekoliko dana u kom se navodi da nema razloga za zabrinutost građana” i da podaci mernih stanica u Srbiji, kao i relevantnih institucija u Evropi pokazuju kako „nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje kao ni na teritoriji Evrope”. U ovo instituciji najavljuju i da će svakodnevno objavljivati „jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje i Evrope”.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA