Ukrajinske laboratorije: od nauke do naučne fantastike


U domaćim ali i svetskim medijima poslednjih dana polemiše se o ukrajinskim laboratorijama za biološka istraživanja koje finansiraju SAD. Ruski zvaničnici i njima privrženi mediji tvrde da se ove laboratorije koriste za razvoj biološkog oružja koje je međunarodnim konvencijama zabranjeno, dok zapadni zvaničnici priznaju postojanje laboratorija, ali demantuju navode o razvijanju biološkog oružja.

U našim medijima o ovoj temi neretko se pristrasno izveštavalo. Osim već ustaljenog, navijačkog narativa, koji ide u prilog Rusiji, pojedini mediji neopravdano su zaključili kako su Amerikanci „priznali da su u Ukrajini pravili biološko oružje“, a oživljene su i stare dezinformacije o stvaranju patogena koji bi „targetirao samo Ruse“. Oprečne informacije u vezi sa ukrajinskim laboratorijama za biološka istraživanja primetili su i čitaoci FN Tragača, koji su nas zamolili da se pozabavimo ovom temom.

Postoje li u Ukrajini laboratorije za biološka istraživanja koje finansira SAD?

Ukratko rečeno – da. Sjedinjene Države i Ukrajina su 2005. godine sklopile sporazum o „saradnji u oblasti prevencije umnožavanja tehnologija, patogena i ekspertize koje bi se mogle koristiti u razvoju biološkog oružja“. Sporazum je zaključen između Departmana odbrane SAD i Ministarstva zdravlja Ukrajine (MZU) i podrazumeva finansiranje, razvijanje i obuku stručnjaka u nekoliko bioloških istraživačkih centara u Ukrajini.

U pomenutom sporazumu je naglašeno kako će MZU „koristiti sav materijal (uključujući opremu, instrumente i druge potrepštine), obuku osoblja i usluge koje se pružaju u skladu sa ovim sporazumom isključivo u svrhu sprečavanja širenja tehnologije, patogena i ekspertize koji se nalaze u objektima u Ukrajini i koji bi se mogli koristiti u razvoju biološkog oružja“. Dakle, pomenuti sporazum zapravo bi trebalo da služi sprečavanju razvijanja biološkog oružja, a ne njegovom kreiranju.

Ovom temom bavio se i servis za utvrđivanje činjenica francuske novinske agencije AFP. Direktorka Centra za bioodbranu, pravo i javnu politiku na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu Viki Suton rekla je za AFP da je „Sovjetski Savez imao najveći program biološkog oružja ikada stvoren“, te da su zbog toga američki stručnjaci u Ukrajini „tu da pomognu u istraživanju kako bi mogli odmah da odgovore“ na potencijalne izazove.

Tvrdnje o tome da se iza finansiranja laboratorija u Ukrajini zapravo krije težnja ka kreiranju biološkog oružja nisu nove i ambasada SAD u Kijevu već se, pre gotovo dve godine, oglasila po tom pitanju. Navedeno je kako Ministarstvo odbrane SAD sarađuje sa ukrajinskim partnerima kako bi se Ukrajina osnažila da detektuje i prijavi pojave opasnih patogena pre nego što postanu bezbednosna pretnja.

 

Da li se u ovim laboratorijama proizvodi(lo) biološko oružje?

Zavisi koga pitate. Ukoliko se obratite zapadnim zvaničnicima dobićete odgovore delimično priložene u prethodnim pasusima. Ukoliko se okrenete na istok, čućete sasvim drugu interpretaciju. Ruski zvaničnici već neko vreme optužuju Sjedinjene Države da su u Ukrajini razvijale biološko oružje, između ostalog patogene kuge, antraksa kolere i drugih bolesti. Pre nekoliko dana u ruskim medijima objavljeni su i dokumenti koji navodno dokazuju da su Ukrajinci na početku invazije Rusije na njihovu zemlju počeli da uništavaju dokaze o kreiranju biološkog oružja.

Redakcija FN Tragača nije u poziciji da proceni autentičnost ovih dokumenata i verodostojnost navedenih informacija. Trenutno dostupne činjenice govore u prilog tome da su tvrdnje o kreiranju biološkog oružja u ukrajiinskim laboratorijama neutemeljene, ali ih – uzimajući u obzir argumente obe strane – ne možemo odbaciti s apsolutnom sigurnošću.

Informer, 10. mart 2022.

 

Da li su „Amerikanci priznali da su u Ukrajini pravili biološko oružje“?

Na krilima priče o ukrajinskim laboratorijama u kojima se navodno proizvodi biološko oružje domaći mediji pohitali su da razreše situaciju. U četvrtak je u svom štampanom izdanju Informer objavio kako su „Amerikanci priznali da su u Ukrajini pravili biološko oružje“, a Novosti da su u SAD „priznali da su gajili kugu“. Oba teksta zasnivaju se na svedočenju pomoćnice državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorije Nuland pred Kongresom. Ipak, ona nije priznala da su u ukrajinskim biološkim istraživačkim laboratorijama kreirana oružja, već samo da takvi objekti postoje.

Senator Floride Marko Rubio pred Kongresom je pitao Nuland da li Ukrajina poseduje biološko ili hemijsko oružje, na šta je ona odgovorila da „Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja“ za koje se plaše da ne padnu u ruke ruskih snaga. Nadalje, ona je naglasila da SAD „rade sa Ukrajincima na tome da spreče da bilo koji od tih istraživačkih materijala (iz laboratorija) padne u ruke ruskih snaga“. Ovo svedočenje domaći mediji ipak su protumačili kao priznanje Amerikanaca da je u Ukrajini kreirano biološko oružje.

Večernje novosti, 10. mart 2022.

Neimenovani portparol Stejt dipartmenta je za Njuzvik rekao kako je „Nuland tokom svog svedočenja mislila na ukrajinske laboratorije za dijagnostiku i bioodbranu, koje nisu objekti za biološko oružje“ i dodao da „ove institucije suzbijaju biološke pretnje širom zemlje“.

 

Oživljene dezinformacije o patogenu koji „targetira samo Ruse“

O sukobu Ukrajine i Rusije su u jutarnjem programu televizije K1 govorili sociolog i novinar Slobodan Reljić i urednik političke rubrike dnevnog lista Politika Bojan Bilbija. Kada se voditeljka osvrnula na naslovnu stranicu Politike od 9. marta, sa koje „vrišti“ noseći tekst pod naslovom „Ko skuplja uzorke DNK etničkih Rusa“, Bilbija je objasnio kako još odranije postoji priča o tome da se skupljaju DNK uzorci etničkih Rusa kako „bi se napravio takav patogen koji bi samo Ruse targetirao“. Sâm tekst Politike većinski se bavio pričom o laboratorijama u Ukrajini, dok je priča oko DNK Rusa usputno pomenuta, a u jednom trenutku i okarakterisana kao „naučnofantastična propaganda“.

Međutim, Bilbija nije pogrešio kada je rekao da takve priče postoje odranije. Informer je još pre gotovo tri godine na naslovnoj stranici objavio kako je Putin rekao da „NATO pravi virus da bi pobio Slovene“. Ipak, da se radi o dezinformaciji i naučno nemogućem spletu događaja FN Tragač je pisao još te 2019. godine. Redovna profesorka genetike na Biološkom fakultetu u Beogradu Biljana Stojković tada je za naš portal rekla da naučnici već dugo pokušavaju da iz medija iskorene nenaučnu ideju o postojanju nacionalnog gena, tj. gena koji pripadaju samo jednoj etničkoj grupi i nema ih u drugoj.

Informer, mart 2019.

„Apsolutno svaka genetička analiza u poslednjih 40 godina pokazala nam je da je svaki narod na svetu genetička mešavina. U ovom zamišljenom pseudonaučnom scenariju, ne znam samo kako bi se i Amerikanci, koji jesu evropskog porekla, kao i Rusi ili tzv. Sloveni, ali i Nemci i Francuzi, uopšte spasili od virusa, ako bi ga i napravili”, rekla je tada za FN Tragač Biljana Stojković. O istoj temi je, na sličan način, govorila i genetičarka Jelena Blagojević za jučerašnji tekst Raskrikavanja.

Ipak, od visokih zvaničnika Rusije i dalje se može čuti da Sjedinjene Države stvaraju biološka oružja uperena direkno protiv slovenske etničke grupe. To je, prema izveštaju ruske novinske agencije TASS, izjavio šef radijacionih, hemijskih i bioloških (RCB) odbrambenih snaga Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov. Dan kasnije ova izjava je došla i do naših medija, pa je Informer ponovo objavio da su „SAD pravile bioško oružje protiv Slovena“ u svom štampanom izdanju i na portalu, a slični navodi našli su se i u drugim medijima (1, 2).

O ovoj temi su prethodnih dana, osim Raskrikavanja, pisali i drugi portali za utvrđivanje činjenica: Raskrinkavanje.ba, Raskrinkavanje.me, Faktograf i Istinomer.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA