Medijski lavirint u Novom Sadu ― svečano otvaranje 23. juna u 19.00


U četvrtak 23. juna u 19.00 časova na platou Kreativnog distrikta (u Kineskoj četvrti) u Novom Sadu biće otvorena interaktivna izložbena instalacija pod nazivom Medijski lavirint. Ova instalacija veličine 10 puta 10 metara deo je projekta Novosadske novinarske škole koji realizuje uz podršku Evropske prestonice kulture i poslužiće kao kao interaktivni poligon za edukaciju o medijskim manipulacijama i dezinformacijama.

Spoljni zid lavirinta predstavljaće svojevrsni izložbeni, edukativni prostor koji će na duhovit način, koristeći estetiku stripa, građane i građanke upoznati sa fenomenima kao što su lažne vesti, klikbejt naslovi, informacioni baloni, pseudodubokoumni verbalizam i sl. Ovoj komponenti lavirinta moći će da pristupe svi građani i posetioci Kreativnog distrikta, čak i ukoliko ne žele da uđu u sam lavirint. Od učesnika koji će želeti da prođu kroz sam lavirint, s ciljem da što pre pronađu pravi izlaz, očekuje se da nakon što pogledaju izložbeni deo na spoljnim zidovima, uđu u unutrašnjost gde će na raskršćima biti postavljeni zadaci koji će ih usmeravati na pravi put ili ćorsokak. Samo istinite i tačne informacije vodiće ka izlazu lavirinta.

U saradnji sa timom Novosadske novinarske škole, spoljni zid lavirinta kreirala je etablirana ilustratorka i dizajnerka Olivera Popović, poznata i kao Oli Popins, dok je na izradi konstrukcije i dizajnu unutrašnjojsti zajedno sa novinarima i ekspertima iz NNŠ radio umetnički kolektiv Karkatag koji stvara inovativne mašine, instalacije i automate koristeći modernu tehnologiju, industrijske materijale, električne alate uvek stavljajući interakciju sa publikom ili običnim prolaznicima u prvi plan.

Medijski lavirint će biti postavljen u Kineskoj četvrti četiri nedelje, odnosno od 23. juna do 21. jula. Za građane koji budu hteli da prođu kroz samu konstrukciju i pronađu izlaz, vrata lavirinta će biti otvorena tokom dana. Preko noći instalacija će biti zatvorena za posetioce.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA