A „Posle ručka“ na TV Happy – pseudonaučni desert: dr Snežana Bašić protiv HPV vakcina


Tokom gostovanja na nacionalnoj televiziji TV Happy u emisiji „Posle ručka“ ovog četvrtka prof. dr Snežana Bašić, kardiološkinja i specijalistkinja interne medicine, govorila je o HPV vakcini i poručila „Sve je kontra! Vakcina nije rešenje“, a potom je pričala o zračenju putem sudomašine, elektronskim oblacima i remećenju mitohondrija. Bratislav Prokić iz Potenta – Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje – najavio je za Tragač da će ovaj centar podneti krivičnu prijavu protiv doktorke Bašić koja, kako kaže, ne krši samo zakone Republike Srbije, već i etičke norme, dok primarijus dr Milan Bjekić ističe da je vakcina protiv HPV virusa dobra i da je ona medicinska i civilizacijska tekovina.

 

Bjekić: Učinak vakcine je gotovo 100%

Kliničar i specijalista dermatologije i polno prenosivih bolesti dr Milan Bjekić kaže za Tragač kako su mu teorije doktorke Bašić „malo neobične“ i da mu se čini da ona živi u nekom lažnom svetu. „Ne razumem šta ovo znači. Šta je htela doktorka da kaže? Imunitet je bitan za sve, ali je u izvesnim slučajevima potrebno da dobijemo dodatni imunitet kako bi se našem organizmu pomoglo da drugačije reaguje kada stupi u kontakt sa nekim mikroorganizmima. Te vakcine su medicinska, civilizacijska tekovina“, kaže dr Bjekić.

On kaže kako HPV vakcina pomaže da se ne dobiju maligne bolesti genitalne regije, analne regije i usne duplje koji neki tipovi ovog virusa mogu da naprave. Podsetimo, HPV vakcina je u Srbiju stigla početkom godine: preporučena je, ne obavezna, a mogu je primiti dečaci i devojčice od 9 do 19 godina, pre prvog seksualnog odnosa.

„Kod nas je ostavljen izbor roditeljima da li će njihovo dete da bude vakcinisano zato što se vakcina prima u dobi pre stupanja u seksualne odnose. Imajući u vidu ovakve kampanje protiv vakcine i savremene medicine uopšte, mislim da to neće biti dovoljno da se značajno redukuju crne statistike koje imamo u našoj zemlji zbog raka grlića materice. Svako ko se odluči da primi HPV vakcinu biće zaštićen bez obzira na to da li je u seksualnom kontaktu sa osobom koja nije primila vakcinu, a učinak vakcine je gotovo 100%, što pokazuju kliničke studije“, ističe on.

Testiranje na HPV je gotovo zanemarljivo, dodaje Prokić, i kaže da se ne radi rutinski: „Nije deo dijagnostičkih metoda u domovima zdravlja, bolnicama i slično. Uglavnom se radi kod žena i to je vrlo retko. Radi se pre svega PAPA test i testovi koji mogu da pokažu promene koje su nastale kao posledica HPV-a“, kaže Prokić.

U narednom periodu, prema rečima Prokića, treba raditi na promociji HPV vakcine, argumentovano i činjenično izlaziti pred javnost, kako bi se ljudi senzibilisali i stekli poverenje u ovaj proces koji može njihovoj deci značiti život.

 

Stara laž o Eplovoj burmi

Dr Snežana Bašić je u toku emisije govorilla i o Ilonu Masku i Bil Gejtsu, kao i o uništavanju elektromagnetnim talasima: „Oni su u fenomenalnim skupim odelima, sa vrlo lepim naočarima, sa stajlingom da izgledaju vrlo čisto i da pričaju pametno. Suština je da istražuju ljudski genom. Ja sam vam rekla da laboratorije uzimaju genetske materijale, populacije slovenske, pa će moći da nas gađaju mnogo, mnogo direktnije, a to će se sve raditi elektromagnetnim talasima. Ne time što će nas prskati, time što nam prave ovu situaciju sa avionima, to je vrlo teško, nemoguće je prosto. Oblake praviti, elektronske, Majkrosoft oblak, Epl oblak, Epl burma…“

Početkom februara na Tviteru objavljen je tvit prema kojem je kompanija Epl proizvela burme putem koje možete pratiti supruga ili suprugu. Međutim, nakon nekoliko sedmica portal Apple Insider objavio je da je u pitanju 15 godina stara šala. Na sajtu čuvenog proizvođača mobilnih uređeja ne postoji burma o kojoj je pričala i prof. dr Snežana Bašić u emisiji „Posle ručka“.

 

Potent: Krivična prijava zbog paranaučnih teorija i širenja panike

Iz organizacije Potent kažu da sarađuju sa mnogim organizacijama širom Evrope i sveta i da se ovakve izjave ne mogu čuti u svetu na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a pogotovo ne od lekara koji bi trebalo da ustvari brane struku.

„Umesto da brane struku, oni iznose paranaučne teorije i hipoteze o nekakvim zračenjima i uništavanju stanovništva. Šireći paniku nanose veliku štetu ljudima, a pored toga krše i zakone Republike Srbije, ali i etičke norme. Zbog toga će Potent podneti krivičnu prijavu protiv gospođe Bašić koja je specijalista interne medicine i koja ne bi trebalo da se bavi pitanjima vakcine, a kamoli pitanjima elektromagnetnih zračenja“, dodaje Prokić.

Aleksandar Đokić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA