Mlečni proizvodi, rak i Kinezi: Inspirativna priča i prateće dezinformacije


Na pojedinim stranicama posvećenim zdravlju nedavno je prenesen tekst koji je Kurir Stil objavio još 2016. godine. Naslov – Kinezi ne boluju od raka: Ova žena je primenila njihovu metodu i pobedila bolest! Isti ovaj tekst su 2016. preneli B92 i Web Tribune, a 2019. i Espreso.

Tema o kojoj se pisalo pre šest godina reaktuelizovana je zahvaljujući društvenim mrežama: Fejsbuk stranici Prirodna medicina, kao i stranici Info portal, Lekovitom portalu i Jutjub kanalu Vrata zdravlja (gde video o toj temi ima preko 80 hiljada pregleda).

Tekst govori o Britanki Džejn Plant koja je – kako se navodi – uspela da pobedi rak tako što je izbacila mlečne proizvode iz svoje ishrane. Na ovakav korak se odlučila jer je zajedno s mužem došla do zaključka da Kinezi ne boluju od raka jer ne koriste mlečne proizvode. Toj inspirativnoj priči, međutim, treba dodati pet komentara.

1. Džejn Plant više nije živa

Iako je priča Džejn Plant na pomenutim stranicama preneta u prezentu, akterka teksta više nije živa: Džejn Plant je preminula 4. marta 2016. godine od krvnog ugruška nakon hemoterapije, u svojoj 71. godini.

2. Džejn Plant nije bila ekspertkinja za medicinu

Džejn Plant je bila geološkinja, dok je u polju medicine bila laik. Ona jeste napisala knjigu o svom iskustvu sa rakom, u kojoj je predstavila teoriju o povezanosti mlečnih proizvoda i raka dojke, knjigu koja je postala popularna – ali čija vodeća teorija (još uvek) nije potpuno naučno potvrđena. O tome više u nastavku teksta.

3. Džejn Plant nije odustala od konvencionalne medicine

Važno je napomenuti da Plant nije odustala od konvencionalnih načina lečenja raka: u različitim periodima oslanjala se na mastektomiju, hemoterapiju, radioterapiju i zračenje jajnika da bi izazvala menopauzu, navodi se u jednom tekstu iz 2014. godine. Dakle, ona je uz ove metode dodatno koristila korigovanu ishranu bez mlečnih proizvoda.

4. Povezanost raka i upotrebe mlečnih proizvoda se i dalje ispituje

Kada su u pitanju istraživanja i znanja o povezanosti raka i mlečnih proizvoda, još uvek nema tačnog i nedvosmislenog odgovora na pitanje da li mlečni proizvodi izazivaju ili pospešuju rak.

Studija iz 2018. godine, koja je objedinila dostupne podatke 42 analize povezanosti mlečnih proizvoda i raka, pokazala je raznolike nalaze. Uzmimo za primer rak prostate: 13 analiza ukazuje na statistički neznačajnu povezanost između konzumacije mlečnih proizvoda i pojave ovog kancera, drugih 13 analiza ukazuje na povećan rizik od raka prostate usled konzumacije mlečnih proizvoda, a dve analize na smanjen rizik usled konzumacije mleka i sira.

Kada je reč o raku dojke, kojem je posvećena knjiga Džejn Plant, 8 od 13 analiza pokazalo je statistički neznačajnu povezanost između konzumacije mlečnih proizvoda i pojave ove vrste kancera, tri su pokazale smanjen, a dve povećan rizik.

Pomenimo i studiju iz 2012. koja je pokazala da kalcijum iz mleka može imati zaštitni efekat u slučaju raka debelog creva. Nije bez značaja, pokazuju rezultati, to da li su mlečni proizvodi fermentisani ili ne, kao i da li su punomasni. Potencijalna uzročno-posledična veza između konzumiranja mlečnih proizvoda i pojave raka i dalje je nedovoljno istražena da bi nauka donosila definitivne zaključke kakve su naši mediji preneli.

Na sajtu Cancer Research UK, organizacije koja se bavi istraživanjem raka, navodi se da su potrebna bolja i sveobuhvatnija istraživanja o uticaju mleka, kao i to da ne treba zaboraviti da konzumiranje nekih mlečnih proizvoda ima korisne efekte po zdravlje.

5. Kinezi boluju od raka

Naposletku, treba se osvrnuti i na tvrdnju iz naslova tekstova o Džejn Plant, da Kinezi ne boluju od raka. Ovo nije tačno: Kina je rangirana na 62. mestu liste World Cancer Research Fund International, sa 203,8 slučajeva na 100.000 stanovnika. S druge strane, kada je u pitanju smrtnost od raka, Kina zauzima visoko 12. mesto, sa 129 slučajeva na 100.000 stanovnika. Oba ova broja su iznad svetskog proseka.

Takođe, poslednjih godina u Kini se povećao broj dijagnostikovanih slučajeva. Prema istraživanju iz 2020. godine, u Kini je zabeležen gotovo svaki četvrti novootkriveni slučaj kancera na svetu, a u Kini se desi i 30% ukupnog broja smrtnih slučajeva povezanih sa kancerom.

Ove, 2022. godine, objavljeno je istraživanje koje je obuhvatilo pola miliona ljudi i period od 11 godina. Istraživači su došli do sledećeg zaključka: „Kod odraslih Kineza veći unos mlečnih proizvoda bio je povezan sa većim rizicima od raka jetre, limfoma i raka dojke kod žena. Naša studija bila je prva i najveća kineska prospektivna kohortna studija koja je pokazala pozitivne veze između unosa mlečnih proizvoda i rizika od nekoliko specifičnih karcinoma u Kini gde je nivo potrošnje mlečnih proizvoda nizak, ali raste“. Ali, ponovo, važno je obratiti pažnju na ograničenja ove studije, kao i na činjenicu da je razlika u konzumaciji mleka između zemalja Zapada i Kine uslovljena i time što veliki broj Kineza nema enzim za varenje mlečnih proizvoda.

Huaidong Du, jedan od autora ove studije, navodi: „Dok naši rezultati sugerišu da može postojati direktna veza između redovne konzumacije mlečnih proizvoda i određenih karcinoma, važno je biti svestan da su mlečni proizvodi izvor proteina, vitamina i minerala. Ne bi bilo mudro smanjiti potrošnju mlečnih proizvoda samo na osnovu rezultata trenutne studije ili bez obezbeđivanja adekvatnog unosa proteina, vitamina i minerala iz drugih izvora“.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA