Ayurmed i Svijet oko nas: red prirodne medicine – red dezinformacija


In nature we trust – moto je sajta Ayurmed.net, koji funkcioniše kao agregator vesti sa našeg govornog područja. Među sadržajima o zdravlju, ishrani i astrologiji najviše je onih koji se tiču vakcinacije i kovida. Veliki broj takvih vesti sadrži netačne informacije i interpretacije, po narativnom modelu koji je uveliko rasprostranjen na antivakserskim platformama.

Navedeni sajt – čiji naziv ukazuje na tradicionalnu indijsku ajurvedsku medicinu – prenosi vesti iz regiona (na ekavici i ijekavici), dok su nazivi rubrika ispisani na nemačkom jeziku. Ayurmed nema impresum, ali pomoću servisa who.is možemo zaključiti da je domen registrovan 2018. godine u Tuzlanskom kantonu.

 

Udruženi sajtovi i FB stranice

Na Fejsbuku postoji stranica pod nazivom Ayurmed.net, sa 2.100 pratilaca, ali se na njoj pretežno objavljuju postovi koji vode ka sajtu Svijet oko nas, koji ima sličan sadržaj i izgled kao Ayurmed.net. Domen portala Svijet oko nas takođe je registrovan 2018. u Tuzlanskom kantonu.

Sadržaje ova dva sajta – osim matičnih Fejsbuk stranica – redovno dele i četiri druge: Altemed (sa 7,5 hiljada pratilaca), odmor.net (23,5 hiljade pratilaca), Sehara (30,7 hiljada pratilaca) i Alternativno (48 hiljada pratilaca), i to su tekstovi poput „Zašto najviši zvaničnici koji su se zalagali za vakcinaciju iznenada NESTAJU ILI PODNOSE OSTAVKE?“ (Ayurmed.net) ili „Sve više ih bježi! Nakon Faucija rukovodioci u Američkom CDC-u i NIH-u masovno daju otkaze“ (Svijet oko nas).

 

Nulta tačka – glavna inspiracija

Većina vesti na sajtovima Ayurmed.net i Svijet oko nas se gotovo bez promene preuzima sa drugih sajtova, od koji neki i sami imaju istoriju prenošenja lažnih vesti: Nulta Tačka > Ayurmed.net, Srbin Info > Ayurmed.net, Nulta TačkaSvijet oko nas. Navešćemo neke od uočenih primera.

U junu 2022. godine Fejsbuk stranica Ayurmed.net i sajt Svijet oko nas prenose vest Nulte tačke u kojoj se insinuira da su pevač Džastin Biber i njegova supruga Hejli Biber dobili zdravstvene probleme zbog vakcina protiv kovida. Ova vest okvalifikovana je kao lažna na više portala za utvrđivanje činjenica (1, 2, 3, 4, 5). Kao neutemeljena je, zatim, označena vest da je sedamnaestogodišnja ćerka američkog kongresmena umrla od posledica vakcinisanja (1, 2), što su objavili Ayurmed.net i Fejsbuk stranice Sehara i Odmor.net.

U julu ove godine Ayurmed.net i njegova Fejsbuk stranica prenose vest (ponovo sa Nulte tačke) pod naslovom „Je li to zbog vakcinacije? U Njujorku je otkrivena dječija paraliza, prvi slučaj u SAD od 2013“. Međutim, u tekstu izostaje potpuno i tačno objašenjenje da je dete bilo nevakcinisano i da je do zaraze došlo preko otpadnih voda. Kada je reč o vesti pod naslovom „Ljekari padaju poput muha u Torontu – Za dvije nedelje umrlo čak 5 LJEKARA a svi su bili vakcinisani!“ (Ayurmed.net, Altemed), dokazano je da su ovi lekari umrli od različitih, nepovezanih bolesti. Bolnica u kojoj je radilo troje preminulih doktora negirala je da su njihove smrti povezane s vakcinama protiv kovida (1, 2, 3, 4, 5).

U septembru su Svijet oko nas i Fejsbuk stranica Odmor.net preneli lažnu vest o grafenu u vakcinama: „Fatalni ubodi na bazi grafena – Vlade širom svijeta ubrizgavaju grafen oksid, grafen hidroksid i druge varijante grafena u ljude!“. Reč je o tvrdnji koja je više puta opovrgnuta (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Na posmatranim sajtovima uočene su i tačne vesti o kovidu i vakcinaciji, ali su i one – gotovo bez izuzetka – predstavljene senzacionalistički: „Čestitke Crnogorcima! Imaju prvi slučaj MAJMUNSKIH BOGINJA“ (Ayurmed.net), „Kanada: počinju sa davanjem treće doze djeci od 5 do 11 godina!“ (Ayurmed.net), „Neviđeno do sad! Vakcinisani italijan zaražen Covidom, Majmunskim boginjama i HIV-om ODJEDNOM!“ (Ayurmed.net), „Evropska agencija za lijekove (EMA) kaže da Novavax cjepivo protiv kOVID-a mora sadržavati upozorenje o nuspojavama za srce“ (Svijet oko nas).

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA