Oktobar ’22 unatrag: Kladionica za ministarske pozicije i promašeni penali


Srbija je krajem oktobra dobila novu Vladu nakon više od pola godine čekanja i u poslednjim trenucima zakonskog roka za njeno formiranje. Do tada, mediji su se u svojim prognozama o trenutku formiranja Vlade prevashodno oslanjali na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je početkom leta rekao da će Vlada biti formirana „u ustavnom i zakonskom roku“ (90 dana nakon konstituisanja parlamenta), a da je uveren kako ćemo Vladu dobiti „i značajno pre toga“.

Međutim, do kraja oktobra i konačnog formiranja Vlade predsednik je mnogo puta najavljivao njeno konstituisanje. Tako je, prema njegovim rečima, glavni organ izvršne vlasti trebalo da se formira i „vrlo brzo“, pa „do kraja jula“, i „do kraja avgusta“, „za dvadesetak dana“…

U međuvremenu, mediji su spekulisali o tome ko bi se mogao naći u novoj Vladi, a mnoge najave poticale su od „izvora bliski vrhu države“, što je – ispostaviće se – uključilo i gotovo potpuno pogrešne prognoze. U narednim pasusima izdvojili smo samo neka od pogrešnih predviđanja medija o novim ministrima u Vladi Srbije. Ko je ostao u Vladi, a koja su nova imena možete videti i u tabeli koju smo pripremili.

Ništa od mesta u Vladi za Đurića, Ljajića, Antića, Antonijevića i Vulina

Portal dnevnog lista Kurir krajem jula objavio je da se u Nemanjinu vraćaju Ljajić i Antić, a tome dodao i da bi resor za evrointegracije mogao da preuzme pravnik Milan Antonijević. U tekstu se našlo i predviđanje političkog analitičara Branka Raduna koji je tvrdio da će u Vladi ostati Aleksandar Vulin, a da će joj se pridružiti ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. Osim toga, čitaocima je otkrivena i insajderska informacija „dobro obaveštenog izvora Kurira“ o tome da mesta u budućoj Vladi ne bi trebalo da bude za Tomislava Momirovića.

Međutim, ove prognoze ispostavile su se kao neistinite s obzirom na to da među novoizabranim ministrima ipak nema ni Đurića, ni Antonijevića, Ljajića, Antića ili Vulina, dok je Momirović zadržao ministarsku fotelju i došao na čelo novoformiranog Ministarstva za unutrašnju i spoljnu trgovinu. Istine radi, treba napomenuti i to da je u ovom tekstu Kurir uspešno predvideo da će bez mesta u Vladi ostati Marija Obradović, Anđelka Atanacković, Gordana Čomić i Ratko Dmitrović, te da će Ivica Dačić ovog puta dobiti ministarsku fotelju.

#Ministarstvo2020. godina2022. godina
1Ministarstvo spoljnih poslovaNikola Selaković (+)Ivica Dačić
2Ministarstvo unutrašnjih poslovaAleksandar VulinBratislav Gašić
3Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija**Tatjana Matić/
4Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktureTomislav Momirović (+)Goran Vesić
5Ministarstvo sporta*/Zoran Gajić
6Ministarstvo turizma i omladine*/Husein Memić
7Ministarstvo informisanja i telekomunikacija*/Mihailo Jovanović
8Ministarstvo za javna ulaganja*/Marko Blagojević
9Ministarstvo finansijaSiniša Mali (+)Siniša Mali
10Ministarstvo privredeAnđelka AtanackovićRade Basta
11Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeBranislav NedimovićJelena Tanasković
12Ministarstvo zaštite životne sredineIrena Vujović (+)Irena Vujović
13Ministarstvo rudarstva i energetikeZorana MihajlovićDubravka Negre
14Ministarstvo pravdeMaja Popović (+)Maja Popović
15Ministarstvo državne uprave i lokalne samoupraveMarija ObradovićAleksandar Martinović
16Ministarstvo odbraneNebojša StefanovićMiloš Vučević
17Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalogGordana ČomićTomislav Žigmanov
18Ministarstvo za evropske integracijeJadranka JoksimovićTanja Miščević
19Ministarstvo zdravljaZlatibor LončarDanica Grujičić
20Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjaDarija Kisić Tepavčević (+)Nikola Selaković
21Ministarstvo za brigu o porodici i demografijiRatko DmitrovićDarija Kisić
22Ministarstvo omladine i sporta**Vanja Udovičić/
23Ministarstvo kulture i informisanja**Maja Gojković/
24Ministarstvo za brigu o seluMilan Krkobabić (+)Milan Krkobabić
25Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja**Branko Ružić (+)/
26Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine*/Tomislav Momirović
27Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i telekomunikacija*/Jelena Begović
28Ministarstvo kulture*/Maja Gojković
29Ministarstvo prosvete*/Branko Ružić
30Ministarstvo bez portfeljaNenad PopovićĐorđe Milićević
31Ministarstvo bez portfeljaNovica Tončev (+)Novica Tončev
32Ministarstvo bez portfelja/Edin Đerlek

* Nova ministarstva
** Rasformirana ministarstva
(+) Ministri koji su ostali iz prethodne Vlade

 

Zdravstvo će voditi žena, ali ne kandidatkinje iz lista Alo

Dobro obavešteni sagovornik iz Vlade Srbije“ lista i portala Alo takođe je podbacio u svojim prognozama o budućim ministrima. Ovaj medij je početkom oktobra objavio da za mesto nove ministarke zdravlja postoje „samo dve kandidatkinje: Marija Zdravković, direktorka KBC ’Bežanijska kosa’ i narodna poslanica sa liste SNS, i Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)“. Ipak, nova ministarka zdravlja postala je dr Danica Grujičić, koja je bila među najistaknutijim ličnostima u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, zbog čega je u javnosti odavno viđena kao nova ministarka.

SPS bez ijednog ministarstva koje su mu Novosti predvidele

Portal lista Novosti krajem avgusta pisao je da bi Socijalistička partija Srbije (SPS) u novoj Vladi trebalo da dobije četiri resora i da su to policija, poljoprivreda, sport i zdravstvo. Kao novog ministra poljoprivrede Novosti su videle Dragana Markovića Palmu, kao novog ministra sporta rukometaša Ratka Nikolića, dok su za čelo zdravstvenog resora prognozirale Vladimira Đukića, aktuelnog v. d. direktora KBC „Dragiša Mišović”. U istom tekstu Ivica Dačić viđen je kao prvi čovek MUP-a.

Ipak, nijedno od pomenutih ministarstava na kraju nije pripalo SPS-u. Kako je već pomenuto, na čelu Ministarstva zdravlja je dr Danica Grujačić, kadar SNS-a; policija je pripala Bratislavu Gašiću koji je jedan od osnivača vladajuće stranke, dok su na čelu resora zaduženih za sport i poljoprivredu Zoran Gajić, odnosno Jelena Tanasković u čijim se zvaničnim biografijama ne pominje stranačka pripadnost.

 

Najčitaniji tekst

Tokom oktobra, čitaoci Tragača najviše pažnje su posvetili tekstu o navodnoj ekskluzivi lista Alo koji je povodom svog 15. rođendana u štmpanom izdanju objavio intervju sa jednim od najpoznatijih kuvara na svetu Džejmijem Oliverom. „Džejmi Oliver, najpoznatiji kuvar na svetu, ekskluzivno za rođendansko izdanje Alo! otkriva zgodna rešenja za brz i kvalitetan ručak“, objavio je ovaj list sredinom prethodnog meseca.

Međutim, kada se tekst koji je Alo objavio pretraži na engleskom jeziku postaje jasno da je ovaj list samo preveo već postojeći intervju s Oliverom koji je mesec dana ranije objavljen na sajtu posvećenom televizijskom programu Whattowatch.com. Takođe, „zgodna rešenja za brz i kvalitetan ručak“ koja je poznati kuvar navodno otkrio Alo-u, već su dostupna na njegovom sajtu.

 

Zadatak meseca

Ovog meseca vaš zadatak je da utvrdite koji je broj registarske tablice automobila sa slike. To možete uraditi jednostavnim guglanjem, ali i obrnutom pretragom fotografije.

Upravo je obrnuta pretraga fotografije vodila i do tačnog odgovora na pitanje iz prethodnog meseca. Najpre je trebalo ustanoviti da je na slici Vladislav Volkov, sovjetski kosmonaut, a nakon toga i gde je preminuo. Odgovor je – u svemiru.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA