Velika zadnjica i visoka inteligencija: autor istraživanja demantovao pisanja naših medija


Studija koja navodno dokazuje da su žene sa velikom zadnjicom inteligentnije od ostalih bila je predmet interesovanja mnogih portala u Srbiji prethodnih godina, a portal Alo ju je preneo ove godine. Jedan od autora studije za Tragač potvrđuje da je rad pogrešno protumačen, te da istraživanje ne ukazuje na to da su žene sa većim obimom kukova inteligentnije.

U tekstu portala Alo koji je objavljen krajem oktobra ove godine piše da „intelektualno govoreći, debele zadnjice su savršene i dobrodošle. (…) Naravno, mi smo to uvek znali. Ali sada možemo izneti činjenice svima onima koji su sumnjali”. Ovaj tekst, ali i nekolicina drugih koji su objavljeni prethodnih godina (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) pozivaju se na istraživanje naučnika sa Univerziteta u Pitsburgu i Univerziteta Kalifornije Santa Barbara. Rad je objavljen 2008. godine u časopisu „Evolucija i ljudsko ponašanje”.

Vilijam Lasek sa Univerziteta u Pitsburgu, jedan od autora, naglašava za FakeNews Tragač da ništa u studiji ne ukazuje na to da su žene s većim obimom kukova inteligentnije. „Važan je odnos obima struka i obima kuka“, navodi on i podvlači da je taj odnos obično veći kod žena sa više masti u gornjem delu tela, a niži kod žena sa manjim obimom struka i širim kukovima.

U apstraktu istraživanja jasno stoji da masnoća raspoređena u gornjem delu tela ima negativan efekat, dok masnoća raspoređena u donjem delu tela ima pozitivan efekat na dopremanje polinezasićenih masnih kiselina koje su od ključnog značaja za razvoj nervnog sistema. Stoga, odnos obima struka i kuka predstavlja koristan pokazatelj raspodele telesne masti, te samim tim može da se koristi i kao faktor za predviđanje kognitivnih sposobnosti žena i njihovih potomaka

Sličnom temom bavili su se i autori sa Univerziteta Oksford, čiji pregledni članak „Gluteofemoralna telesna mast kao determinanta metaboličkog zdravlja” iz 2010. godine govori da gluteofemoralno masno tkivo potencijalno snižava rizik od kardiovaskularnih i metaboličkih problema, ali da su potrebna dalja istraživanja u toj oblasti.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA