Podrška KRIK-u u borbi za profesionalno novinarstvo


SEE Check mreža i FakeNews Tragač kao njen član podržavaju KRIK nakon nezapamćenog udara na slobodu izražavanja i profesionalno novinarstvo u kojem je jedna redakcija proglašena krivom zbog izveštavanja o javno dostupnim informacijama koje je tužilaštvo iznelo tokom sudskog procesa.

Sutkinja Nataša Petričević Milisavljević osudila je KRIK zbog objavljivanja citata sa snimaka prisluškivanih razgovora članova kriminalne grupe koji su pušteni tokom suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki. Tužbu za povredu ugleda i časti podneo je bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić, za kojeg je jedan od optuženih na snimku izjavio da se nalazi kod Jotića „na kazanu” te da zbog toga Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost.

Iz presude proizilazi da je KRIK povredio čast i ugled Bratislava Gašića time što je naprosto tačno i precizno izveštavao o dokazima koje je iznelo tužilaštvo, uz pojašnjenje značenja samog izraza „na kazanu”, kojim je optuženi na snimku poručio da Gašić prima novac od Jotića.

Iako je KRIK-u propisana kazna koja je finansijski simbolična, za novinarstvo u Srbiji mnogo je poraznija poruka suda da će novinari i novinarke biti kažnjeni ako rade svoj posao i profesionalno izveštavaju o sudskim procesima protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ovaj slučaj, stoga, svedoči istovremeno o strukturnim pritiscima na novinarstvo, kao i o nedostacima vladavine prava u Srbiji, o čemu će članice mreže SEE Check nastaviti da informišu domaću i međunarodnu javnost.

SeeCheck

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA