Podrška KRIK-u u borbi za profesionalno novinarstvo

SEE Check mreža i FakeNews Tragač kao njen član podržavaju KRIK nakon nezapamćenog udara na slobodu izražavanja i profesionalno novinarstvo u kojem je jedna redakcija proglašena krivom zbog izveštavanja o javno dostupnim informacijama koje je tužilaštvo iznelo tokom sudskog procesa.

Sutkinja Nataša Petričević Milisavljević osudila je KRIK zbog objavljivanja citata sa snimaka prisluškivanih razgovora članova kriminalne grupe koji su pušteni tokom suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki. Tužbu za povredu ugleda i časti podneo je bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić, za kojeg je jedan od optuženih na snimku izjavio da se nalazi kod Jotića „na kazanu” te da zbog toga Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost.

Iz presude proizilazi da je KRIK povredio čast i ugled Bratislava Gašića time što je naprosto tačno i precizno izveštavao o dokazima koje je iznelo tužilaštvo, uz pojašnjenje značenja samog izraza „na kazanu”, kojim je optuženi na snimku poručio da Gašić prima novac od Jotića.

Iako je KRIK-u propisana kazna koja je finansijski simbolična, za novinarstvo u Srbiji mnogo je poraznija poruka suda da će novinari i novinarke biti kažnjeni ako rade svoj posao i profesionalno izveštavaju o sudskim procesima protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ovaj slučaj, stoga, svedoči istovremeno o strukturnim pritiscima na novinarstvo, kao i o nedostacima vladavine prava u Srbiji, o čemu će članice mreže SEE Check nastaviti da informišu domaću i međunarodnu javnost.

SeeCheck

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.