„Tajni transkripti o ubistvu Đinđića“: od Kurira (2008) do Srpskog telegrafa (2023)


Na naslovnici današnjeg štampanog izdanja dnevnog lista Srpski telegraf dominira naslov „Tajni transkripti o ubistvu Zorana Đinđića“, uz podnaslov koji govori o tome da ovaj list „otkriva razgovore špijuna CIA i MI-6 pred atentat ispred zgrade Vlade Srbije“. Ipak, ono za šta Srpski telegraf tvrdi da se „krilo tačno dvadeset godina“ po medijima se provlači najmanje 15 godina, na internetu je dostupno najmanje 10 godina, a i sâm Srpski telegraf je o tome već pisao pre pet godina.

 

Pretnje Đinđiću

Poslednjih dana mediji su dosta pažnje posvetili izjavi bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je naveo da je pre ubistva Zorana Đinđića imao „ekstremno težak razgovor s predstavnicima Stejt dipartmenta“ tokom kog je, zbog stavova Srbije o Kosovu i Metohiji, dobio „pretnje koje je trebalo da prenese Zoranu Đinđiću“, što je – kako kaže – i učinio. Tabloidi su potom ovu izjavu protumačili kao „povezivanje Amerikanaca sa atentatom“, što je Tadić na Tviteru demantovao. Međutim, nekoliko dana kasnije „Srpski telegraf“ svojom pričom „koja se krila 20 godina“ nastavlja da eksploatiše narativ o povezanosti stranaca sa atentatom na bivšeg premijera.

 

Ekskluzive i demanti

Transkripti koje Srpski telegraf prenosi zapravo su objavljeni u listu Kurir tokom jula 2008. godine, što smo proverili u novinskoj arhivi Biblioteke Matice srpske. Takođe, pomenuti transkripti mogu se naći i na internetu još od 2012. godine, u nepotpisanoj publikaciji koja je objedinila tekstove dnevnog lista Kurir iz 2008. godine o „Transkriptima razgovora stranih obaveštajaca u Srbiji i inostranstvu“. Srpski telegraf je o transkriptima za koje navodi da su se „krili tačno 20 godina“ već pisao pre oko pet godina, o čemu svedoči više tekstova drugih tabloida koji prenose iste informacije i pozivaju se na Srpski telegraf (1, 2, 3…).

Nakon što je Kurir leta 2008. objavio transkripte, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) izdao je saopštenje. U njemu se navodi da se ova organizacija obratila Ministarstvu kulture i Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, tražeći da preduzmu odgovarajuće mere zbog tih tekstova. Nadalje, YUCOM navodi da su „lažne informacije koje se još od 2003. godine ‘plasiraju’ kao ‘istina’ povodom ubistva nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića”. Ova organizacija skreće pažnju na to da su tekstovi nastali na osnovu svedočenja neimenovanih sagovornika i da su plasirani „u delikatnom momentu vođenja sudskog postupka pred Vrhovnim sudom”.

 

Polovne ekskluzive Srpskog telegrafa

Ovo, inače, nije prvi put da Srpski telegraf „ekskluzivno“ objavljuje ono što je u štampi, na internetu i u drugim dokumentima odavno dostupno javnosti. Samo FN Tragač detektovao je u prethodnom periodu više kvazi-ekskluziva Srpskog telegrafa koje između ostalog uključuju: „skriveni šok intervju“ sa Henrijem Kisindžerom, ekskluzivne dokumente o pismima Slobodana Miloševića Ratku Mladiću i Aliji Izetbegoviću, „tajna” dokumenta Vašingtona o raspadu Jugoslavije, „istinu” o smrti Draže Mihailovića, pismenu dozvolu za silovanje iza koje je stajao zvanični Zagreb i „tajne” ruske dokumente o oslobađanju Beograda. Više arhivskih ekskluziva Srpskog telegrafa otkrio je i naš partnerski portal Raskrikavanje.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA