Autor potvrdio: Studija ne govori da se „masovno umiralo zbog respiratora”


Nekoliko portala pisalo je o američkoj studiji koja navodno dokazuje da „masovno umiranje nije bilo zbog kovida nego zbog respiratora”. Kontaktirali smo sa jednim od autora studije, zaduženim za komunikaciju, a on za Fake News Tragač potvrđuje da je ovakva interpretacija rezultata istraživanja pogrešna.

Rezultati studije o kojoj pišu Webtribune, Srbin.info, Objektivno, Nulta tačka i Dnevni žurnal objavljeni su u naučnom radu „Mašinsko učenje povezuje nerešenu sekundarnu pneumoniju sa smrtnošću pacijenata sa teškom upalom pluća, uključujući obolele od COVID-19”. Međutim, umesto na objavljenim rezultatima, svi nabrojani mediji svoje pogrešne zaključke zasnivaju na interpretaciji rezultata ovog istraživanja objavljenoj na portalu Science alert, koji se u tekstu Srbin.info pogrešno naziva medicinsko-naučnim časopisom.

Neki od senzacionalističkih naslova glase „Šok otkriće: Masovno umiranje nije bilo zbog kovida nego zbog nečeg drugog”, „Science Alert: Masovno umiranje nije bilo zbog kovida nego zbog RESPIRATORA!”, „ZVANIČNI IZVEŠTAJ: Respiratori su ubili skoro sve pacijente sa COVID-om”.

U fokusu svih spornih tekstova nalazi se navodni zaključak koji ukazuje na to da su respiratori krivi za smrt pacijenata, a ne virus korona.

Međutim, u objavljenom zaključku naučnog rada stoji:

CarpeDiem [model mašinskog učenja] otkrio je da se dug boravak pacijenata sa COVID-19 u jedinici intenzivne nege može pripisati dugom trajanju stanja koje prvenstveno karakteriše respiratorna insuficijencija. Iako pneumonija udružena sa ventilatornom podrškom bolesnika (VAP) nije bila povezana sa smrtnošću uopšte, smrtnost je bila veća kod pacijenata sa jednom neuspešno tretiranom epizodom VAP u poređenju sa uspešno tretiranim VAP (76,4% naspram 17,6%, P < 0,001). Kod svih pacijenata, uključujući one sa COVID-19, CarpeDiem je pokazao da neizlečiva VAP vodi prelasku u klinička stanja koja su povezana sa većom smrtnošću.”

Bendžamin Singer, jedan od autora istraživanja, za FN Tragač dodatno objašnjava: „Naši podaci ukazuju da su nerešene sekundarne bakterijske pneumonije doprinele mortalitetu kod pacijenata koji su već bili kritično bolesni, sa teškom upalom pluća, uključujući i obolele od COVID-19. Važno je napomenuti da su svi pacijenti u našoj studiji bili kritično bolesni zbog respiratorne insuficijencije i da bi umrli bez podrške mehaničke venitlacije“.

Vesti su postale viralne i na Tviteru, gde zbirno broje preko 53.000 pregleda i oko 800 interakcija na objave.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA