Priča o robotu i piletu [Parapsihološka romansa]


OKEJ, PETAR JE POLUDEO, izgovara teatralno influenser Petar Vasić. U opisu njegovog kratkog videa navodi se da je Rene Piok „izgleda dokazao postojanje telekineze”. Kako? Vasić prilično konfuzno prepričava dve faze eksperimenta, pri čemu se u obe pojavljuje robot „koji je imao užasno jednostavnu funkciju – imao je u sebi algoritam koji u stvari skreće robota levo ili desno. Znači jedino to robot radi!”.

U prvoj fazi eksperimenta robot je pušten da se nasumično „šeta” po terenu. On je to i činio, krajnje nasumično. U drugoj fazi je na jedan kraj terena stavljen kavez s piletom, i tada je – navodno – nastala magija: „Pile je zvalo i nekako je algoritam, odnosno taj robot, znao da dođe do pileta! I to nije odradio jedanput, nego je 58 puta isti eksperiment odradio, i uvek je dalo iste rezultate”, oduševljeno priča Vasić.

Dakle, da sumiramo: iako je robot programiran da se kreće nasumično, nekako je „osetio” pozive pileta i počeo je da se kreće ka njemu, iz jednog u drugo ponavljanje. To je, pritom, robot koji ne čuje zvukove, ne reaguje na toplotu i kreće se po ravnom terenu. Na primeru ovog eksperimenta možemo tragati za linijama razdvajanja nauke i pseudonauke: kako sprovesti naučni eksperiment; šta je potrebno učiniti da bi se zaključci smatrali relevantnim; šta se dešava ako nam rezultati ukazuju na „čudo”? FakeNews Tragač zamolio je niz eksperata da daju svoje viđenje ovog eksperimenta i da nam, samim tim, odgovore na prethodno postavljena pitanja.

Za FakeNews Tragač govore:

  • Džejms Alkok, profesor psihologije na Univerzitetu Jork u Kanadi
  • Vladan Joler, osnivač Fondacije SHARE i profesor na Odseku za nove medije Akademije umetnosti u Novom Sadu
  • Kristofer Frenč, profesor emeritus i šef Odeljenja za istraživanje anomalističke psihologije Odseka za psihologiju Univerziteta Goldsmits u Londonu
  • Stjuart Vise, američki psiholog i esejista
  • Dejvid Marks, psiholog i autor knjige „Psihologija i paranormalno”

Publikaciju Priča o robotu i piletu [Parapsihološka romansa] možete preuzeti ovde.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA