Ne, panonska aurora nije stigla s Aljaske


Na nebu iznad Vojvodine početkom prošle sedmice mogao se videti redak fenomen. Stanovnike na severu zemlje, ali i širom regiona, iznenadila je boja neba koje je u jednom trenutku postalo crvenkasto. U pitanju je bila polarna svetlost, odnosno aurora borealis, koja se inače uglavnom vidi u krajevima znatno bližim magnetnom polu Zemlje.

Dok su se mnogi obradovali i divili ovom nesvakidašnjem događaju, bilo je i onih koji su zaključili da tu „nisu čista posla“. Gotovo 750 ljudi je na Fejsbuku podelilo objavu analitičara poznatog po širenju dezinformacija Saše Borojevića, u kojoj on tvrdi da je za polarnu svetlost vidljivu u regionu kriv HAARP.

Borojević je fenomen na nebu povezao sa HAARP-om pozivajući se na saopštenje iz ovog istraživačkog postrojenja u kom se navodi da će od 4. do 7. novembra HAARP „sprovesti istraživačku kampanju za proučavanje veštačkog sjaja vazduha i radio talasa veoma niske frekvencije/ekstremno niske frekvencije (VLF/ELF)“.

Međutim, ono što je Borojević propustio da prenese u svojoj objavi jeste to da će pomenuti „veštački sjaj vazduha“ biti vidljiv samo u radijusu od oko 500 kilometara u okruženju HAARP objekta koji se nalazi na Aljasci, više od 8.000 kilometara daleko od Srbije. Ovo se navodi u tzv. „Obaveštenju o prenosu“, upućenom radio-amaterskim i radio-astronomskim zajednicama iz HAARP postrojenja, odnosno sa Univerziteta na Aljasci Ferbanks, pod čijom je HAARP kontrolom.

 

Ćirković: Polarna svetlost daleko od magnetnih polova Zemlje retka, ali ne i nemoguća

Kako bismo do kraja razjasnili da li polarna svetlost koja se početkom nedelje videla u regionu ima veze sa istraživanjima u HAARP-u, obratili smo se astrofizičaru i kosmologu Milanu Ćirkoviću iz Astronomske opservatorije u Beogradu.

„Polarna svetlost u Vojvodini, baš kao i polarna svetlost u Norveškoj, Rusiji, Japanu, Čileu, Australiji, Madagaskaru, Francuskoj ili bilo gde drugde, izazvana je interakcijom sunčevog vetra i drugih oblika kosmičkog zračenja sa višim slojevima atmosfere naše planete i nema zaista nijednog jedinog razloga zašto bi ona u Vojvodini bila po bilo čemu posebna. Tačno je da je polarna svetlost sve ređe vidljiva kako idemo dalje od Zemljinih magnetnih polova, ali ‘ređe’ znači upravo to: ponekad, ne nikada”, objašnjava Ćirković.

Na naše pitanje o tome otkud to da vidimo polarnu svetlost u našem regionu Ćirković ističe da takva pojava nije neuobičajena i da se dešavala i ranije.

„Polarna svetlost nije nikakav čudan ili nezapamćen ili neshvatljiv fenomen, ona se ponekad viđa i daleko, daleko južnije; postoje nalazi iz antičkih spisa da se videla iz drevne Grčke i sa grčkih ostrva, pa sad nek svako razmisli o tome koji je to HAARP tada bio aktivan. Dalje, pre petnaestak godina videla se u Petnici kod Valjeva, gde su tamošnji polaznici seminara astronomije i astrofotografije napravili sjajne snimke”, rekao je Ćirković za FN Tragač.

Konačno, Ćirković nam objašnjava i da češća pojavljivanja polarne svetlosti u poslednje vreme nisu toliko čudna pojava jer smo „mi ove godine u pojačanoj solarnoj aktivnosti, maksimum će biti negde tokom 2024-2025. i to je sve, ne samo prirodno, nego takoreći definicija prirodnog, pošto se ciklusi solarne aktivnosti smenjuju redovnim tempom već najmanje dve milijarde godina”.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA