Kredom protiv klimatskih promena: o eksperimentu koji se nije dogodio


Portal Nulta tačka objavio je početkom marta tekst u kom govori o geoinžinjerskim planovima „bogatih globalističkih elita“ nastalim u pokušaju da se stane na put klimatskim promenama. U tekstu koji je gotovo u potpunosti prekopiran sa opskurnog sajta Slej njuz, Nulta tačka upozorava na zabrinutost naučnika zbog „nekoliko geoinženjerskih projekata širom sveta“. Ipak, ovaj portal konkretno govori samo o jednom projektu, a njega finasira, pogađate – Bil Gejts. Međutim, čak ni ovaj jedan projekat kom je Nulta tačka posvetila veliki deo svog teksta na kraju nije realizovan.

„2021. godine Gejts i nekoliko drugih bogatih globalističkih elita uložili su milione u plan da se stratosfera poprska kredom u borbi protiv ’klimatskih promena’“, navodi Nulta tačka i dodaje kako je „milijarder već sprovodio testove nad švedskim gradom Kiruna“. Istovetne rečenice mogu se pročitati i na američkom portalu Slej njuz čiji su navodi i ranije ocenjivani kao manipulativni.

 

O kom eksperimentu govori Nulta tačka?

Eksperiment koji Nulta tačka u svom tekstu navodi kao jedini konkretan primer geoinžinjeringa zarad borbe protiv klimatskih promena zaista je planiran 2021. godine. Tim harvardskih naučnika okupljenih na projektu pod imenom SCoPEx jeste planirao da u atmosferu uz pomoć balona ispusti oblak sa kalcijum karbonatom kako bi saznao više „o efikasnosti i rizicima solarnog geoinženjeringa“.

Ovakvu ideju je još 2014. godine u naučnom radu opisao profesor primenjene fizike na Harvardu Dejvid Kit. Eksperiment je zaista trebalo da se odigra blizu švedskog grada Kiruna u saradnji sa Švedskom svemirskom korporacijom. Ipak, uprkos pisanju Nulte tačke, do njega nikada nije došlo.

 

Kako je eksperiment trebalo da izgleda?

Prema informacijama sa sajta grupe harvardskih naučnika koji su bili uključeni u pomenuti eksperiment, predloženo je da se probni let balona u Švedskoj obavi juna 2021. godine. Međutim, marta 2021. godine savetodavni odbor projekta ScoPEx predložio je da se probni let ipak odloži, „kako bi se rešila pitanja vezana za istraživanje solarnog geoinženjeringa u Švedskoj“. Ovaj probni let čak ne bi podrazumevao ni eksperiment sam po sebi, jer tokom probe u atmosferu ne bi bile ispuštane nikakve čestice. Ipak, nije došlo ni do probnog leta. Naučnici sa Harvarda na svom sajtu ostavljaju jedino mogoćnost da zatražite da budete obavešteni o odlukama njihovog savetodovnog odbora.

Krajem marta 2021. godine o ovom pitanju vrlo jasno se oglasila i Švedska svemirska korporacija (SSC). „Nema tehničkih probnih letova za SCoPEx iz Esrejndža (svemirski centar u Švedskoj prim. aut)“ glasi naslov saopštenja za javnost SSC. U saopštenju se navodi da se ciljevi projekta SCoPEx dobro uklapaju u usluge SSC i misiju da se Zemlji pomogne u smislu klimatskih promena, ali i da su mišljenja stručne javnosti u pogledu geoinžinjeringa podeljena.

„SSC je ovog proleća imao razgovore sa vodećim stručnjacima za geoinženjering i sa drugim zainteresovanim stranama, kao i sa savetodavnim odborom SCoPEx-a. Kao rezultat ovih razgovora i u dogovoru sa Harvardom, SSC je odlučio da ne sprovodi tehnički probni let planiran za ovo leto“, navodi se u saopštenju.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA