Dosije X u Srpskom telegrafu: Harvard nije otkrio vanzemaljce


Na naslovnoj strani današnjeg izdanja Srpskog telegrafa objavljena je vest o „šokantnom naučnom istraživanju Harvarda“, čiji su autori navodno došli do otkrića da se vanzemaljci odavno nalaze među ljudima. Međutim, radi se o istraživanju koje nema harvardsku afilijaciju, a autori pritom sami navode da su njihove hipoteze vrlo verovatno netačne.

O čemu govori istraživanje? Vanzemaljci kao vile, trolovi, kućni duhovi

Kako se najpre navodi u spornom članku, tri američka naučnika sa Harvarda – Tim Lomas, Brendan Kejs i Majkl Masters – u svom istraživanju pod nazivom „Kriptoterestrijalna hipoteza: Zalaganje za naučnu otvorenost prema skrivenom zemaljskom objašnjenju neidentifikovanih anomalnih fenomena“ „otkrila su tajnu“ o vanzemaljskim bićima koja „imaju baze ispod površine Zemlje i Meseca“.

Cilj izučavanja pomenutih autora bio je da takozvanom kriptoterestrijalnom hipotezom pokušaju da objasne pojavu neidentifikovanih vazdušnih fenomena. Ova „nekonvencionalna“ teorija suštinski podrazumeva da inteligencija koja nije ljudska, a koja je odgovorna za neidentifikovane vazdušne fenomene, možda već postoji na Zemlji i u njenom okruženju. Odnosno, ona pruža alternativno obrazloženje da su vanzemaljci možda prisutni u ovom vremenu i prostoru, ali su na neki način „skriveni“ – na primer, ispod zemlje.

Lomas, Kejs i Masters su u istom segmentu rada istakli da je verovatnoća da kriptoterestrijalna hipoteza ima osnovu u stvarnosti okvirno 10%, što bi značilo da je „devet puta verovatnije netačna nego tačna“, ali napominju da je „ne treba isključiti“.

Istovremeno, istražene su četiri teorije o poreklu ovih potencijalnih vanzemaljskih bića. Jedna pretpostavlja da oni mogu biti „ljudski kriptoterestrijali“, odnosno deo tehnološki napredne drevne civilizacije koja je u jednom trenutku uništena, ali je nastavila da postoji u drugačijem obliku. Druga govori o hominidnim i teropodnim kriptoterestrijalima, koji se odnose na potomke hominida sličnih majmunima i potomke „inteligentnih dinosaurusa“. Treća hipoteza sugeriše ekstraprostorna bića, odnosno bića iz drugih delova kosmosa ili budućnosti, dok četvrta govori o tzv. „magičnim kriptoterestrijalima“ poput vilenjaka, patuljaka, vila, kućnih duhova i trolova.

Kako je Srpski telegraf preneo nalaze ovog istraživanja?

Govoreći o najvažnijim „nalazima“ ovog rada, autor teksta Srpskog telegrafa definiše istraživanje kao „studiju programa Human Flourishing Univerziteta Harvard“. U pitanju je tzv. Program za ljudski prosperitet koji je osnovan 2016. godine u okviru Harvardovog instituta za kvantitativne društvene nauke. Međutim, ukoliko pogledamo rad koji je dostupan javnosti za čitanje, videćemo da se pomenuti istraživači odmah u samom uvodu studije ograđuju, navodeći sledeće:

„Ovaj rad je spekulativni tekst koji odražava lične interese i ideje autora i nije povezan sa Programom za ljudski prosperitet na Harvardu.“

Ipak, to nije jedina napomena koju su američki istraživači istakli u svojoj studiji. Oni su ukazali na to da je njihova hipoteza „vrlo verovatno netačna“. Ujedno, treba napomenuti da ovo istraživanje još uvek nije prošlo recenziju.

Na portalu Srpskog telegrafa Republika takođe je prenesen jedan deo ovog manipulativnog teksta uz vrlo senzacionalistički i relativno zastrašujuć naslov: „SPOSOBNI SU DA SE PRERUŠE U LJUDE I UKLOPE U NAŠU CIVILIZACIJU: Istraživanje Harvarda, nismo sami na Zemlji, ni van nje!“ Posebno je ironično to što je vest objavljena uz uvodnu rečenicu koja poručuje čitaocima da budu „bolje informisani od drugih“.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA