Poštujemo različitosti, ali – dosta je bilo


Pokret „Dosta je bilo“ objavio je prošle nedelje na svom sajtu saopštenje u kojem Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja postavlja sledeće pitanje: zašto Ministarstvo priprema škole za uključenje migranata u nastavu? Ipak, možda je bolje pitanje – zbog čega DJB traži odgovor koji je toliko očigledan da se može naći u ustavu zemlje u kojoj živimo? Članom 71 propisano je da, citiramo, svako ima pravo na obrazovanje.

Dakle, odgovor na pitanje DJB-a, kako rekosmo, iznimno je jednostavan. On se nalazi i u trećem članu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji ponavlja ustavnu odredbu da „svako lice ima pravo na obrazovanje i vaspitanje“, a na nesreću DJB-a tu spadaju i, kako se u zakonu navodi, „strani državljani, lica bez državljanstva i lica tražioci državljanstva“ koja imaju pravo na „obrazovanje i vaspitanje pod istim uslovima i na način propisan za državljane Republike Srbije.“

Da je DJB svojim otvorenim pitanjem za Ministarstvo prosvete zapravo samo otkrio „toplu vodu“ pa se iznenadio njenom toplotom, potvrđeno je nakon što smo i sami pitali Ministarstvo prosvete da nam pojasni o čemu je zapravo reč.

Iz odgovora Ministarstva saznali smo da programi koji se bave inkluzijom dece migranata u domaći obrazovni sistem postoje još od 2017. godine, no te godine ovo nije bila glavna tema za tadašnjeg predsedničkog kandidata DJB-a Sašu Radulovića, koji je na pomenutim izborima osvojio 1,41% glasova.

Od Ministarstva smo saznali i to da je tokom 2018. i 2019. od sredstava dobijanih iz Evropske komisije u 51 osnovnoj školi realizovan projekat MADAD 2, takođe fokusiran na inkluziju dece migranata u domaći obrazovni sistem. Realizovano je, između ostalog, „40 izleta, 18 aktivnosti škola u prirodi, 48 odlazaka u pozorište, preko 500 kulturnih i sportskih aktivnosti“, u kojima su učestvovala sva deca, a ne samo migranti.

Ipak, za DJB su 327 učenika migranata, koliko ih trenutno u Srbiji ima, i dalje problem vredan partijskog saopštenja. U tom saopštenju navodi se i podatak da je dopis sa pozivom za učešće u programima obuke za rad sa decom migrantima poslat u sve osnovne i srednje škole u Srbiji, ali FN Tragač je u kontaktu sa pojedinim školama i Ministarstvom, utvrdio da to nije tačno. Iz nadležnog Ministarstva navode da je dopis poslat u 58 škola koje su se ranije prijavile za dobijanje grantova iz projekta „Podrška sistemu upravljanja migracijama u Srbiji – Poboljšanje kapaciteta za prihvat, unapređenje usluga zaštite i pristupa obrazovanju“, ali i u škole koje učestvuju u projektu „Obrazovanje za sve“.

Takođe, projekti koji se tiču inkluzije dece migranata u domaći obrazovni sistem ni za koga nisu obavezni. Kako je već spomenuto, slični projekti postoje već godinama, finansiraju se pretežno od sredstava Evropske unije i njenih institucija i prijavljivanje je slobodno, a benefite od tih sredstava imaju svi učenici u grantovima nagrađenim školama – ne samo mladi migranti.

Zbog čega onda pokret „Dosta je bilo“ postavlja ovako laka pitanja? Verovatno ne zbog toga što ne poznaje ustav ove zemlje, već zato što je manipulisanje strahom u vezi sa migrantima jedan od čestih propagandnih obrazaca ovog pokreta. DJB je nakon uspeha 2016. godine od jednih do drugih izbora (predsedničkih, beogradskih, parlamentarnih) beležio slabe rezultate, gubeći ne samo podršku birača, već i sopstvenog članstva, pa je u prethodnom sazivu skupštine spao sa 16 poslaničkih mandata na svega tri. Borba DJB-a protiv obučavanja prosvetnog osoblja u oblasti rada s decom migrantima, kao deo oštrog ideološkog zaokreta udesno, suprotstavlja se ne samo ustavnim načelima ove zemlje, već i vrednostima koje DJB naglašava kao ključne vrednosti svog pokreta: Širimo činjenice, a ne glasine, Ista pravila važe za sve i – pre svega – Poštujemo različitosti.

 

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA