Zlatni lav za mirotvorce i Vučićevi naslednici


Pre tačno pet godina predsednik Srbije Aleksandar Vučić postao je dobitnik venecijanske nagrade pod nazivom „Zlatni lav za mir“. Tom prilikom su se, tokom izveštavanja, mnogobrojni mediji u regionu osvrnuli na „dugu tradiciju“ ove nagrade, navodeći kako je ustanovljena još pre punih sedam decenija. FakeNews Tragač je u svom tekstu ukazao na netačnost ovih navoda, s obzirom na to Vučić nije dobio „Zlatnog lava“  koji se dodeljuje na filmskom festivalu u Veneciji od 1949, već nagradu koja je ustanovljena tek 2017. godine. Tragač je tom prilikom ukazao na činjenicu da je Foedus fondacija, kojoj su prepisana prava na ovu nagradu, blisko povezana sa EPP (eng. European People’s Party), čija je članica i Srpska napredna stranka.

Medijski falsifikat tradicije Vučićevog „Zlatnog lava”

Tokom poslednjih pet godina nagrada se u medijima u regionu više ne spominje, zbog čega smo odlučili da proverimo da li se i dalje dodeljuje, ali i ko su tačno bili njeni naredni dobitnici. Veb-sajt fondacije Foedus više nije u funkciji, usled čega su informacije o dobitnicima uglavnom preuzete iz italijanskih medija.

 

Vučićevi naslednici

Nagrada „Zlatni lav za mir“ najpre se dodeljivala zajedno s nagradom „Zlatni lav za preduzetništvo“. Međutim, deluje da su na poslednjoj dodeli ove dve nagrade spojene u jednu, koja nosi naziv „Zlatni lav od San Marka za kulturu, preduzetništvo i mir“.

Italijanski portal Studio93 piše kako se ova nagrada poslednjih godina dodeljuje „za profesionalna postignuća” značajnim ličnostima u javnom, poslovnom, društvenom i političkom životu Republike Italije. U tom smislu, dodela nagrade predsedniku Srbije može se tumačiti kao izuzetak.

Vučić se na samoj dodeli, uprkos najavama, na kraju nije pojavio, „zbog situacije na Kosovu i Metohiji“. Nagradu je tada umesto njega primio ambasador Goran Aleksić, koji je pročitao i predsednikove reči zahvalnosti:

Činjenica da sam ja dobitnik ove divne nagrade, ja, koji dolazim sa Balkana, kojeg su toliko puta zvali ‘inkubatorom ratova’, sa Balkana na kojem su žrtve poravnale istoriju, iz Srbije, čija su deca, generacijama, rasla za rat, iz Beograda, koji je 44 puta bio razrušen do temelja, iz zemlje, regiona, u kojima je slavna smrt vekovima bila glavna obaveza i zadatak – to je više od nade.

 

Admiral, kardinal, senator

Vučićevi „naslednici“ na pobedničkom tronu uglavnom pripadaju konzervativnim i vojnim krugovima. S obzirom na to da nismo dobili zvaničan odgovor od organizatora, odnosno fondacije Foedus, ne možemo tvrditi da 2020. godine tokom pandemije koronavirusa nije održana dodela nagrade; međutim, nismo pronašli podatke ni o ceremoniji niti o dobitniku.

Godinu dana nakon što je ovo priznanje pripalo predsedniku Srbije, nagrada za 2019. godinu je dodeljena italijanskoj mornarici. U ime mornarice preuzeo ju je admiral Andrea Romani, komandant Instituta za pomorske vojne studije i vojnog garnizona mornarice u Veneciji.

Kako se navodi u tekstu na zvaničnom veb-sajtu italijanske mornarice, fondacija Foedus je ovim priznanjem želela da nagradi „veliki svakodnevni trud, iskazan profesionalizmom, strašću i osećajem odgovornosti, od strane članova mornarice a u prilog miru, kao i rezultate postignute u mnogobrojnim humanitarnim misijama u kojima su Oružane snage učestvovale“.

Godine 2021. nagradu „Zlatni lav za mir“ dobio je kardinal Gerhard Ludvig Miler, nemački nadbiskup i teolog. U pitanju je konzervativni kardinal koji je u više navrata kritikovao papu Franju zbog „jeretičkih“ stavova. Papa je, s druge strane, 2017. odlučio da Mileru ne obnovi mandat na funkciji šefa Kongregacije za doktrinu vere, što je Rojters tumačio kao potez donet zbog Milerovog neslaganja s vizijom „otvorenije crkve“.

Krajem decembra 2022. godine nagrada je dodeljena nekadašnjem senatoru Rikardu Pedriciju. Italijanski političar, prošlogodišnji dobitnik nagrade, određeno vreme bio je na funkciji predsednika etičko-religijskog saveta (rasformirane) desničarske partije pod nazivom Nacionalni savez (it. Alleanza Nazionale). „Korijere dela sera“ izveštavao je 2005. o osetljivom slučaju, kada je sedamnaestogodišnja devojka želela da prekine trudnoću jer su ustanovljene ozbiljne deformacije ploda. Pedrici se tada pobunio, izjavivši da „pobačaj nikada ne bi smeo biti izvršen kada postoji mogućnost samostalnog života fetusa“.

 

Čekajući narednog dobitnika

Ovogodišnja dodela zakazana je za 15. decembar u Padovi. Mario Bačini, koji predsedava fondacijom Foedus, nagovestio je i potencijalne novosti, navodeći kako „ovogodišnje izdanje Zlatnog lava za mir ima izuzetne goste”, kao i da su u pitanju „ličnosti koje su pokazale Italiji i svetu kako je moguće uspostaviti eru međunarodnih odnosa zasnovanih na poštovanju među narodima”. Ko zna, „Zlatni lavić” možda ove godine opet ode u ruke nekog mirotvorca zbog „snažnih napora u promociji mira” ili pak zbog ideološke orijentacije.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA