Netačno je da „niko pre Vučića nije tražio povratak vojske na KiM“


Dnevni list Alo u današnjem štampanom izdanju objavio je da „Niko pre Vučića nije tražio povratak vojske na KiM“, prenoseći izjavu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, koji je rekao kako je „on (Vučić) prvi predsednik Srbije koji је za protekle 23 godine, koliko је na snazi Rezolucija, 1244 aktivirao odredbu o raspoređivanju srpskih bezbednosnih snaga na KiM“. O tome da se „jedan političar u Srbiji prvi put od 1999. godine usudio da zatraži povratak do 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju“ pisali su i brojni portali tokom vikenda. Međutim, radi se o netačnoj informaciji.

Više dostupnih izvora govori o tome da je i bivši premijer Srbije Zoran Đinđić februara 2003. godine tražio povratak srpskih bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa rezolucijom 1244. O tome je drugog februara 2003. godine izvestio portal Bi-Bi-Si-ja na srpskom jeziku napominjući da je Đinđić zatražio „povratak vojske na Kosovo u pismu upućenom komandantu NATO-a za jugoistočnu Evropu, admiralu Gregoriju Džonsonu“ kako bi „bio popunjen bezbednosni vakum koji bi mogao da se javi ako NATO povuče deo svojih jedinica u slučaju vojne akcije u Iraku“. Isto pismo pominje se i u virtuelnom muzeju na sajtu Fondacije Zorana Đinđića.

Takođe, o Đinđićevom pismu admiralu NATO-a Gregoriju Džonsonu 2003. godine izvestili su i drugi strani mediji poput Radija slobodna Evropa i Sandej morning heralda. O njemu govori i publikacija akademske organizacije iz Vašingtona, Vilson centar, koja se ticala pregleda ekonomskih, političkih i vojnih događaja u Srbiji i Crnoj Gori u periodu između 1998. i 2004. godine. Isto možemo pročitati i u članku „Kosovo – pitanje konačnog statusa“ koji je 2003. godine za Centar za istočne studije iz Poljske napisao politikolog Adam Balcer.

Da aktuelni predsednik Srbije nije prvi došao na ideju o vraćanju vojske na KiM govori nam i izvod iz knjge „Zoran Đinđić o Kosovu“ koji je prenet krajem 2003. godine u dnevnom listu Borba. „Prvi konkretni zahtev na kome treba da insistiramo jeste vraćanje kontingenta vojske i policije, što je predviđeno Rezolucijom 1244. Treba da zahtevamo tačan datum povratka. Malo je verovatno da će ovaj zahtev biti sproveden, ali insistiranjem na njemu stvaramo prostor za neke druge zahteve“, navodi se u tekstu koji je prenela Borba.

Netačnu informaciju o tome da je Aleksandar Vučić prvi političar koji je tražio povratak srpske vojske na Kosovo preneli su: Alo, Informer, Republika, Udarna vest, Kurir, Srbija Danas, Kossev, Blic, Novosti, Hype i Pink. O tome da je reč o lažnoj vesti izveštavao je portal Ozonpress, a N1 je takođe podsetio publiku na Đinđićev pokušaj da vrati vojsku na teritoriju Kosova.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA