Nije se desio smak sveta najavljen za sinoć


Juče se ipak nije desio smak sveta koji su mediji najavili na osnovu izjava Evgenija Dmitrijeva, stručnjaka za meteorite sa kometa i vanzemaljske morske životinje.

Ako ste zbog najavljenog smaka sveta planirali da zapostavite deo svojih obaveza, Fake News Tragač ima lošu vest za vas. Kometa „Hulk“ za koju je list „Alo“ 3. avgusta na svojoj naslovnici predvideo da će izazvati „Smak sveta u utorak!?“ prošla je tačku najbližu Zemlji i nastavlja svoju lučnu putanju prema našem Suncu. Ovo nebesko telo punog naziva C/2017 S3 prvi put su uočili naučnici sa Univerziteta na Havajima krajem 2017. godine, a nadimak „Neverovatni Hulk“ dobila je zbog svoje veličine i zbog zelene boje koja nastaje zbog jonizacije cijanida i ugljenika.

Mnogi svetski mediji preneli su ovu vest, parafrazirajući navodnu izjavu „ruskog naučnika i astronoma Evgenija Dmitrijeva“, međutim Dmitrijev (Евгений Валентинович Дмитриев) nema naučno zvanje, premda jeste proučavalac meteorita sa kometa i vanzemaljskih morskih životinja, kako navodi privatni kazahstanski istraživački institut Bourabai.

Problematično je i to što Alo, Kurir, Večernje novosti, Sputnjik, NSuživo i Krstarica, najavljuju navodni mogući udar komete u Zemlju, o čemu čak ni citirani Evgenij Dmitrijev ništa nije rekao, već je reč bila o prolasku Zemlje kroz oblak gasnih čestica koje kometa ostavlja za sobom, a za koje najavljuje da može izazvati štetno elektromagnetno zračenje. Informer dodatno zastrašuje svojim naslovom „MEGA-KOMETA ’NEVEROVATNI HULK’ JURIŠA KA ZEMLJI! Astronom Dmitrev: SCENARIO KATASTROFE 7. AVGUSTA SE NE MOŽE ISKLJUČITI!“. Kurir je u januaru ove godine najavljivao još jedan smak sveta, o čemu možete čitati ovde.

Ako želite da pokušate da vidite „Neverovatnog Hulka“, sreda uveče je najbolje vreme za to (sa severne hemisfere), a drugo moguće vreme je 15. avgust neposredno pre svitanja. U periodu između ta dva termina biće nevidljiva sa Zemlje, jer će biti preblizu Suncu.

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je neutemeljene navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA