Ruski naučnici nisu pronašli lek za homoseksualnost


Pod naslovom „Lečićemo gejeve, lezbijke nek’ sačekaju” nedeljnik Afera u broju 242 od 10. oktobra donosi tekst o leku za homoseksualnost koji su pronašli ruski naučnici. Međutim, kako smo utvrdili, radi se o potpuno izmišljenoj vesti koja je potekla od satiričnog portala World news daily report.

Navodno otkriće ruskih naučnika, kako prenosi Afera, „moglo bi da spreči rane simptome, pa čak i da izleči ljude od homoseksualnosti, ukoliko se vakcina uzima u mladosti”. U tekstu se dalje citiraju dvojica ruskih naučnika Dimitrij Jusrokov Slamini i Juri Krutčev sa ruskog Instituta za medicinske nauke u Novosibirsku. Međutim, iako se u Novosibirsku nalazi Novosibirska medicinska akademija, Institut koji se pominje u tekstu, pod tim imenom ne postoji u ovom ruskog gradu. Takođe, na internetu ne postoje dokazi o postojanju slične studije, niti o postojanju dvojice pomenutih doktora.

Lažna vest objavljena je i u štampanom izdanju “Afere”

Štaviše, ova vest kruži internetom već nekoliko godina, a pretragom se za manje od minuta može utvrditi da je reč o lažnoj vesti, budući da ju je razotkrilo nekoliko svetski poznatih sajtova koji se bave proveravanjem istinitosti vesti, poput sajtova Snopes ili Hoax or fact.

Ovo nije prvi put da mediji u Srbiji nasedaju na izmišljene vesti portala World news daily report. Sličan slučaj desio se nedavno kada je portal lista Alo preneo izmišljenu vest sa ovog portala o seljaku sa Novog Zelanda koji je prodavao ovce kao seksualne robinje pripadnicima Islamske države, kao i krajem 2017. godine kada je više medija objavilo potpuno izmišljenu vest da je tinejdžer oplodio 16 maloletnica.

Ovaj satirični portal u odeljku „O nama” sadrži i disklejmer u kojem se, između ostalog, jasno navodi: „WNDR, međutim, preuzima svu odgovornost za satiričnu prirodu svojih članaka i za fikcijsku prirodu njihovog sadržaja. Svi likovi koji se pojavljuju u člancima na ovoj veb stranici, čak i oni zasnovani na stvarnim ljudima, potpuno su fiktivni i svaka sličnost između njih i svih osoba, živih, mrtvih ili nemrtvih, pravo je čudo.”

Ovu lažnu vest preneo je i portal Srbin info

Danka Mihajlović, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA