Informer optužuje Tadića za krivično delo dokumentom u kom nema krivičnog dela


Iako Informer tvrdi da je Boris Tadić zloupotrebio položaj predsednika države zahtevom za kupovinu automobila „mercedes S 600 L“, kao dokaz za ovakvu tvrdnju paradoksalno nudi dokument iz kojeg se iščitava poštovanje procedure. Informer bez osnova poredi slučaj „Gruevski“ sa kupovinom blindiranog mercedesa tokom mandata Borisa Tadića tvrdeći da je i Tadić, kao i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, naručio kupovinu automobila.

Uz vest su priložena i dva dokumenta – ugovor o kupoprodaji između Bezbednosno informativne agencije (BIA) i kompanije „Mercedes“, i rešenje kojim BIA  daje na privremeno korišćenje automobil generalnom sekretarijatu predsednika, dok u tekstu navodi da su to „dokazi“ da su Boris Tadić i njegovi saradnici naručili kupovinu automobila: „Dokumentacija do koje smo došli, međutim, dokazuje upravo suprotno! Tadićevi saradnici iz Predsedništva Srbije krajem 2009. tražili su da BIA kupi blindirani ‘mercedes S600’. Dakle, automobil jeste kupljen na zahtev Tadića!“, tvrdi se u tekstu.

O nabavci luksuznog automobila za bivšeg makedonskog premijera saznalo se kada je objavljen prisluškivani razgovor između njega i ministarke unutrašnjih poslova Makedonije Gordane Jankuloske u kom Gruevski zahteva da njeno ministarstvo kupi mercedes koji bi on koristio. Gruevski je zbog ove afere osuđen na dve godine zatvora, a trenutno je u bekstvu.

Nakon što je Boris Tadić izjavio da je prilikom „prebacivanja“ Gruevskog u Mađarsku postajao tajni i organizovani dogovor između srpskih, crnogorskih, albanskih i mađarskih vlasti, Informer ga optužuje da je licemer: „I sve to možda i ne bi bilo toliko strašno da isti taj Boris Tadić, dok je bio predsednik Srbije, nije kupio isti takav ‘mercedes’ za 547.000 evra naših, državnih para! Informerovi sagovornici zbog toga pitaju da li bi, po Tadićevoj logici, i on sam trebalo da bude uhapšen i po kratkom postupku osuđen zbog kupovine službenog ‘mercedesa’?!“, navodi se u tekstu.

Boris Tadić je na konferenciji za medije, dan nakon gostovanja predsednika Vučića na televiziji Hepi, demantovao da slučaj bivšeg makedonskog premijera i kupovina automobila tokom njegovog mandata imaju bilo kakve sličnosti: „Krivično delo Gruevskog predstavlja nedozvoljeno trgovanje vlastitim uticajem. On je snimljen i zadokumentovan da je tražio da se nabavi to vozilo za njega. Ja nikad u životu to nisam uradio jer se predsednik u normalnoj zemlji ne bavi svojom bezbednošću niti nabavkom vozila.“, navodi on.

Navode Informera demantuje i saradnica Borisa Tadića Marina Komad i podseća da su ti navodi potekli od predsednika Srbije Aleksandra Vučića: „Taj automobil je kupljen na osnovu bezbednosne procene nadležne službe i Boris Tadić se nije mešao u to. Dokumenti koje je pokazao Aleksandar Vučić u emisiji Ćirilica i koje su potom objavili režimski mediji pokazuju samo poštovanje zakonskih procedura i ne potvrđuju iznete optužbe“, navodi ona za Fake News Tragač i dodaje da priloženi dokumenti ne dokazuju da je Tadić poput Gruevskog lično zahtevao taj automobil.

Darija Stjepić, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA