Preživeli smo još jedan udar asteroida i globalnu katastrofu


Nije se desila katastrofa na globalnom nivou, mada ju je senzacionalistički najavio niz domaćih medija.

Kurir, Alo, Infomer, Republika, Srbija danas, Večernje novosti , Sputnik , StilKrstarica najavili su da će 15. februara pored Zemlje proleteti ‘potencijalno katastrofalan’ Asteroid 2002 PZ39, te da ‘svemirska stena ove veličine može da ubije milione u području udara i izazove katastrofu na globalnom nivou’. Iako su neki od njih u naslove i tekstove stavili agenciju NASA kao izvor ovih informacija, u samim tekstovima pretežno stoji da je vest prenesena sa britanskog tabloida Dejli еkspres, a koji se pozvao na NASA.

Fektčeking sajt Snopes se bavio ovom tvrdnjom i demantovao je, a iz NASA je za njih potvrđeno da ovaj asteroid nije predstavljao opasnost, jer je njegova putanja dobro poznata, kao i da je udaljenost od Zemlje u trenutku prolaska bila čak 15 puta veća od udaljenosti Zemlje od Meseca.

I srpski mediji koji su obavestili o ovom asteroidu, kao i Dejli ekspres, preneli su tačnu informaciju o njegovoj udaljenosti od 5,77 miliona kilometara, ali ih to nije omelo u nameri da najave potencijalnu opasnost i opišu mogući scenario udara.

Zanimljivo je da Dejli ekspres već ima istoriju ekstenzivnog objavljivanja o opasnostima od asteroida (za mesec dana izračunata su prosečno skoro tri takva članka dnevno), što znači da ovo verovatno nije ni prvi ni poslednji pokušaj širenja panike kako u stranim, tako i domaćim medijima, o čemu je i Tragač pisao.

Naposletku, zanimljivo je da su naši mediji na kraju ove vesti koju su preneli, a nakon što su izrazili nadu da će ovaj asteroid uspešno zaobići Zemlju i nakon što su opisali njegovu dalju putanju ka Veneri, napomenuli da ipak nema mesta opuštanju: „Međutim, još uvek je rano da odahnemo, jer će 25. avgusta iste (2034.) godine svemirska stena ponovo proći pored Zemlje“, o čemu će nas oni verovatno i tad (senzacionalistički) obavestiti.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (19. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

 

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA