Orao belorepan: kako je JEDNA ženka postala JEDINA ženka


Portal Večernjih novosti je 4. marta objavio tekst u kojem se tvrdi da je kao žrtva trovanja karbofuranom na severu Banata nastradala i „jedina ženka orla belorepana“. Iako je jedna ženka ove vrste zaista otrovana, što predstavlja veliku štetu za ugrožene orlove belorepane, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naglašavaju da nije reč o jedinoj ili poslednjoj ženki ili primerku orla belorepana na ovim prostorima, te da je medijska potreba za senzacionalizmom i ovog puta odnela prevagu nad činjenicama.

Kako za FN Tragač objašnjava Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, prema knjizi „Ptice Srbije: procena veličina populacija i trendova gnezdarica 2008-2013“ procenjuje se da se u Srbiji gnezdi između 112 i 139 parova orlova belorepana. Istu činjenicu naglašava i Atila Agošton, predsednik Lovačkog udruženja „Emil Talijan“ iz Novog Kneževca, koji se kao sagovornik pojavio i u tekstu Novosti. Za FN Tragač Agošton objašnjava da je pogrešno citiran, te da je verovatno „jedna ženka“ u interpretaciji Novosti postala „jedina ženka“, što su Novosti zatim stavile i u naslov, a ostali mediji prepisali.

Iako se na prvi pogled čini da mediji iskazuju zabrinutost za stanje ugroženih divljih vrsta u Srbiji, Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije smatra da se žrtvovanjem činjenica u ovom slučaju može stvoriti kontraefekat.

„Trovanje koje se desilo jeste strašno i predstavlja veliku štetu, ali se ne radi o jedinoj ili poslednjoj ženki. Zaista postoji vrsta koja je izuzetno ugrožena i koja nastanjuje prostor na kome se desilo trovanje, a to je svima dobro poznat par orlova krstaša, Bora i Eržika. Postoji bojazan ako se nastavi sa upotrebom opasnih sredstava kao što je karbofuran da se i oni otruju. Kada nam zaista bude bila potebna podrška, ovakvim tekstovima će se iscrpeti svest ljudi koji će reći ’Pa šta sad, i prošle nedelje su otrovali poslednju jedinku’“, zaključuje Knežević. 

Iz Novosti su tekst preneli Telegraf, Nacionalna geografija*, Srbija Danas, Vojvodina info i Srbija24.

Podsetimo, veliki broj medija je pre nekoliko nedelja kao aktuelan preneo prošlogodišnji tekst o pojavi kudravog pelikana na Dunavu, uz to pogrešno navodeći da ove vrste nije bilo na ovim prostorima više od 100 godina.

 

*Naknadna napomena: Urednik Nacionalne geografije priznao je grešku. Medij je ispravio navod, a urednik je uputio izvinjenje „svima koji su bili dovedeni u zabludu”.

 

Danka Mihajlović, FN Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA