Peticija protiv 5G mreže u Srbiji zasnovana je na lažnoj vesti


Na sajtu Peticijeonline ovih dana je intenzivirana peticija „Protiv 5G mreže u Srbiji“ pokrenuta u maju 2019, koja je u trenutku pisanja ovog teksta prikupila više od 10.000 potpisa. U tekstu peticije se ističe da 5G mreže donose mnogo više štete nego koristi i kao dokaz te tvrdnje navodi se primer stotine ptica uginulih u Holandiji za vreme, kako oni tvrde, testiranja 5G mreže.

Sam događaj kada je u jednom parku u Hagu oko 340 čvoraka palo sa neba i uginulo, kao i spekulacije o tome da je testiranje nove mreže uzrok pomora, potiču još iz oktobra 2018. godine, kako navodi popularni sajt za proveru činjenica Snopes. Iako je vest o umrlim pticama tačna, laž je da je uzrok tome testiranje 5G mreže. Kako isti sajt navodi, kompanija Huavej je te godine dobila dozvolu za testiranje u Holandiji, ali je to učinila 28. juna, a ne u oktobru, kada je nastupila smrt ptica. Nadležna inspekcija pokrenula je tada istragu kako bi utvrdila da li je reč o trovanju ili zarazi.

Iako Snopes navodi niz argumenata zbog kojih je nemoguće da su ptice, i to (osim dva goluba) samo čvorci, i to četiri meseca nakon testiranja 5G tehnologije pomrle zbog nje, objava je u Holadniji bila podeljena više od 125 hiljada puta na Fejsbuku.

Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA