Peticija protiv 5G mreže u Srbiji zasnovana je na lažnoj vesti

Na sajtu Peticijeonline ovih dana je intenzivirana peticija „Protiv 5G mreže u Srbiji“ pokrenuta u maju 2019, koja je u trenutku pisanja ovog teksta prikupila više od 10.000 potpisa. U tekstu peticije se ističe da 5G mreže donose mnogo više štete nego koristi i kao dokaz te tvrdnje navodi se primer stotine ptica uginulih u Holandiji za vreme, kako oni tvrde, testiranja 5G mreže.

Sam događaj kada je u jednom parku u Hagu oko 340 čvoraka palo sa neba i uginulo, kao i spekulacije o tome da je testiranje nove mreže uzrok pomora, potiču još iz oktobra 2018. godine, kako navodi popularni sajt za proveru činjenica Snopes. Iako je vest o umrlim pticama tačna, laž je da je uzrok tome testiranje 5G mreže. Kako isti sajt navodi, kompanija Huavej je te godine dobila dozvolu za testiranje u Holandiji, ali je to učinila 28. juna, a ne u oktobru, kada je nastupila smrt ptica. Nadležna inspekcija pokrenula je tada istragu kako bi utvrdila da li je reč o trovanju ili zarazi.

Iako Snopes navodi niz argumenata zbog kojih je nemoguće da su ptice, i to (osim dva goluba) samo čvorci, i to četiri meseca nakon testiranja 5G tehnologije pomrle zbog nje, objava je u Holadniji bila podeljena više od 125 hiljada puta na Fejsbuku.

Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.