Čarobni gel po sniženoj ceni: sa 240 na 3700 dinara

Preparat Nautubone koji navodno leči bol u leđima i zglobovima reklamira se uz pomoć manipulativnih metoda poput lažnog predstavljanja, izmišljenog intervjua, režiranih komentara i fotografija sa stok marketa, ali i opasnih sugestija koje korisnike ohrabruju da koriste ovaj preparat bez dodatnih fizičkih vežbi ili konsultovanja lekara.

Valentin Dikulj kao Srđan Popović

Čitav tekst strukturiran je kao intervju sa doktorom medicinskih nauka iz Srbije Srđanom Popovićem, ali je obrnutom pretragom njegove fotografije moguće zaključiti da je reč o cirkuskom umetniku ruskog porekla iz Litvanije Valentinu Dikulju. On je, nakon pada koji je doživeo prilikom izvođenja akrobacije, počeo da se bavi rehabilitacijom. Kako se u tekstu navodi, Popović (a zapravo Dikulj) dao je ovaj intervju neposredno posle gostovanja na televiziji „TVRS”, koja ne postoji u registru medija Agencije za privredne registre (u daljem tekstu – APR).

Prema navodima iz biografije Dikulja, on je nakon ozbiljne povrede kičme, tj. posle pada sa velike visine, uspeo da se oporavi i ponovo prohoda uz pomoć vežbi koje je praktikovao. Međutim, sudeći po reklami s njegovim dvojnikom, „dr Popovićem”, ako koristite čarobni gel – vežbe vam više nisu neophodne: „Gel Nautubone ublažava bol (u ranim fazama upotrebe) i na kraju u potpunosti eliminiše bolest. Nemojte me pogrešno shvatiti, volim vežbe i sport i ne planiram da odustanem od toga, ali za većinu mojih pacijenata ovaj gel je najlakši, najefikasniji i najpristupačniji način lečenja”, navodno preporučuje dr Popović.

Zajednica zdravstvene organizacije

Na samom kraju teksta nalazi se odeljak sa komentarima, koji prikazuje 13 osoba sa imenima i prezimenima koja su česta u Srbiji, uz fotografije sa stok marketa (primeri osoba iz komentara: Snežana Kostić, Sandra R, Ivan Tadić). Nije moguće ostaviti vlastiti komentar. Datum objave samog teksta ali i svih komentara je promenjiv i formira se na osnovu datuma kada ste pristupili ovom internet-sajtu.

Sajt na kojem se nalazi tekst pripada navodnoj „Zajednici zdravstvene organizacije”, koja takođe nije registrovana u APR-u. Sajt zajednice sastoji se od stranica Zdravlje, Aktuelnosti, Dokumenti, Pres centar i Takmičenja, dok u vrhu postoji polje za pretragu i prevod sajta sa srpskog na engleski jezik. Prilikom odabira bilo koje stranice u meniju ili pokušaja pretrage i prevoda automatski ćete biti usmereni ka još jednom sajtu o preparatu Nautubone koji sadrži identične obmanjujuće metode reklamiranja. Na ovom se sajtu pak može naručiti preparat, ali pre toga ćete zavrteti „točak sreće” koji donosi popuste. Iznad točka piše: „Pogledajte hoćete li dobiti popust za ovaj naš proizvod od 50%!”, a odgovor je – da, i to je jedini mogući ishod, jer će se točak uvek zaustaviti na toj opciji.

Uz 50% popusta do 15 puta veće cene

U tekstu se navodi da se Nautubone može kupiti samo u Srbiji, preko zvanične stranice preparata, a da će tek od 1. januara biti dostupan stanovnicima Evrope. Na kraju intervjua stoji napomena da će dr Popović prvih 50 kupaca nagraditi sniženom cenom. To sniženje dobije svako, posle točka sreće, a cena gela nakon toga iznosi 3700 dinara. Ipak, isti preparat navodno može da se naruči u više od 140 zemalja preko sajta Allbiz, gde je cena bez popusta i uračunate poštarine oko 240 dinara.

Redakcija FakeNews Tragača je u poslednjih godinu dana analizirala brojne sajtove sa sličnim manipulativnim metodama reklamiranja, među kojima su sajtovi za Hipertonin, Argan oil, Pingulingo, Puridon, Nutrivix, Binatex, Academic Singles, GoSlim čaj, Sustarad i Hypertea.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA