Šta vidite na slici? 5G antenu. Na ovoj? 5G antenu. A na ovoj? 5G antenu.

Članovi Fejsbuk grupe „Inicijativa za Srbiju bez 5G mreze” objavljuju fotografije koje navodno prikazuju antene 5G mreže na mnogim mestima u Beogradu. Tragač je dobio potvrdu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da trenutno u Srbiji ne postoji aktivna 5G bazna stranica.

Rasprostranjenost 5G u Srbiji

Tokom jula prošle godine Tragač je dekonstruisao vesti o baznim stanicama 5G mreže koje su navodno puštene u rad u Kruševcu i Novom Pazaru. Tom prilikom je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za naš portal preciziralo da se jedina 5G bazna stranica nalazi u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, da je ona služila za testiranje i da je nakon toga isključena. Antene koje su fotografisane u Kruševcu su montirane za sva tri telefonska operatera zbog boljeg signala, što nam je potvrdio montažer anteskih sistema Ljubomir Mićanović i rekao da je to normalno zbog povećanog korišćenja uređaja u pojedinim gradovima.

Pošto je od poslednjeg poziva ministarstvu prošlo više meseci, odlučili smo da pošaljemo novi upit, kako bismo proverili da li je došlo do nekih promena. Predstavnica Službe za odnose sa javnošću Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Marija Bogunović kaže da trenutno nema aktivnih 5G baznih stranica u Srbiji. „Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) je izdala četiri privremene pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija u cilju testiranja i ispitivanja 5G mreže na teritoriji grada Beograda, operatoru Telenor za jednu lokaciju i operatoru Telekom Srbija za tri lokacije. Samo je operator Telenor pustio u rad 5G baznu stanicu u okviru Naučno-tehnološkog parka Beograd”, precizirala je Bogunović i dodala da su sve dozvole istekle, a stanice isključene.

Potraga za antenama

Fejsbuk grupa „Inicijativa za Srbiju bez 5G mreze” broji više od 16 hiljada članova, koji često objavljuju fotografije telekomunikacionih antena i predstavljaju ih kao bazne stranice novije generacije. Gotovo sve antene moguće je videti i na fotografijama iz 2015. godine koje je napravilo Guglovo vozilo, a neke izgledaju identično kao i pre šest godina. Slede neki od primera:

Postulati grupe

Cilj grupe „Inicijativa za Srbiju bez 5G mreze” je kontradiktoran: najpre se navodi da je potrebno informisanje o 5G mreži, kao i dodatno istraživanje o uticaju ove tehnologije na živi svet, a zatim se na više mesta u opisu nedvosmisleno stavlja do znanja da je ova grupa već sada opredeljena da je „protiv 5G mreže, što poručuje i samo ime grupe.

Jedno od pravila nabrojanih u opisu grupe govori o proveri informacija pre njihovog objavljivanja, pa se naglašava da „širenje linkova sa blogova bez naučne pozadine zaista ruši rejting kako ove grupe tako i tematike”. Međutim, u grupi su mnogobrojne objave koje su portali za proveru podataka označili kao netačne ili manipulativne (1, 2, 3).

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA