Maj ’22 unatrag: novi poziv na rat i poslednji poziv s telefonske govornice


Osvrćemo se na maj 2022. i donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

Šef

„Novi virus jede deci jetru“, glasio je naslov s naslovne strane Objektiva objavljen početkom maja, kada je i u Srbiji počelo da se priča o „misterioznom“ hepatitisu koji je u tom trenutku bio tema u svetu nakon pojave oko 200 slučajeva od kojih su neki bili i smrtni. Iako u Srbiji u trenutku objave Objektiva zvanično i dalje nije registrovan pomenuti virus, ovaj list naveo je da je on „kako stvari stoje već registrovan i u Srbiji“ zbog sumnji da dečak star devet godina koji je ležao u Institutu za majku i dete predstavlja prvog zaraženog. U svom tekstu Objektiv citira „šefa katedre za higijenu beogradskog Medicinskog fakulteta“ dr Gorana Belojevića, iako je pomenuti doktor penzionisan. Poslednji ispit imao je u oktobarskom roku 2021. godine, a novi šef katedre za higijenu je prof. dr Dušan Backović.

„Nestašice“

Par dana nakon što je FN Tragač objavio treći u nizu tekstova (1, 2, 3) o arhivskim fotografijama praznih rafova koje domaći mediji koriste da prikažu navodne nestašice namirnica u evropskim i američkim marketima, Večernje novosti objavile su još jedan tekst u sličnom maniru. U štampanom izdanju ovih novina osvanula je fotografija praznih rafova uz opis „PUSTO Prazni rafovi u nemačkim trgovinama“. Međutim, pomenuta fotografija snimljena je pre više od dve godine.

„Ove nedelje“

„Više od stotinu rimokatoličkih župa u Nemačkoj ove nedelje je održalo bogosluženja tokom kojih su blagoslovljeni homoseksualni parovi, uprkos tome što je reč o praksi koju službeni Vatikan ne odobrava“, pisao je Objektiv sredinom maja. Ipak, događaj o kom se govori desio se još pre godinu dana, o čemu su tada pisali nemački mediji (1, 2) ali i portal Bi-Bi-Si-ja na srpskom jeziku. Da u katoličanstvu počinju da duvaju neki drugi vetrovi dokazuje i nedavna izjava pape, koji je LGBT katolicima poručio da je „Bog otac koji se ne odriče nijednog svog deteta“.

„Poziv“

„Bakir poziva na rat“, objavio je Informer početkom maja na svojoj naslovnoj stranici, a u samom tekstu ovaj tabloid dodaje i kako je Izetbegović „izjavio da u BiH živi oko 60 odsto Bošnjaka, koji imaju pravo da sami vladaju svojom državom (!?!)“. Zapravo, Izetbegović je prema izveštajima više medija (1, 2, 3) i saopštenju njegove stranke rekao da „SNSD i HDZBiH nemaju pravo reducirati 60 posto probosanskih snaga u jednu trećinu vlasti”, a na rat nije pozivao već je rekao da će biti izbora na kojima će pobediti „snage koje žele dobro i mir u ovoj zemlji“ pa je pozvao i svoje komšije na izgradnju zemlje „iz koje mladi neće morati odlaziti”. Inače, Informer je samo tokom maja, na naslovnicama svog štampanog izdanja upozorio i na: „naftni rat”, „ustaške pretnje ratom”, „rat Rusije i EU”, „nuklearni rat” i Putinovo „slanje vojske na Finsku i Švedsku”.

„Poslednja“

Portal 24 sedam objavio je krajem maja vest da je „poslednja telefonska govornica u Njujorku otišla u istoriju”. Pojedini portali su se u samom tekstu ogradili, napisavši da se radi o „gotovo svim“ govornicama, samo „javnim“ govornicama, ili da će kao istoriski relikt ostati četiri govornice na Menhetnu poznate kao supermenove kabine za presvlačenje. Ipak, portal za utvrđivanje činjenica Snoups pojašnjava da u Njujorku i dalje, osim četiri funkcionalne govornice na Menhetnu, postoje i privatne, ali čak i javne telefonske govornice. Novinari portala Hel gejt čak su snimili i objavili poziv napravljen sa jedne od preostalih njujorških javnih telefonskih govornica.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA