Avgust ’22 unatrag: Spakujte istinu u svoja četiri zida


Nakon više godina održavanja parade ponosa u Beogradu u relativno mirnim okolnostima, glavni grad Srbije kandidovan je i na kraju dobio pravo organizovanja Europrajda, koji okuplja LGBT+ osobe i njihove saveznike iz cele Evrope. Neredi koje su na nekim od ranijih izdanja beogradskog Prajda izazivali protivnici ove manifestacije bivali su poslednjih godina ređi i tiši, ali narativi prošarani mržnjom i dezinformacijama nikada nisu u potpunosti nestali. Uoči Europrajda počeli su iznova da bujaju.

FN Tragač je sredinom avgusta pisao o tekstu portala Srbin.info koji sugeriše da bi u Nemačkoj svaki adolescent sa navršenih 14 godina mogao bez roditeljskog odobrenja da promeni pol, jednostavnom izjavom. Međutim, LGBT+ aktivistkinja iz Nemačke za Tragač je objasnila kako se radi o složenijem procesu u kom glavnu reč ipak vodi sud. Isti portal pisao je i da su u Sloveniji legalizovani istopolni brakovi iako su Slovenci na referendumima tri puta glasali protiv toga. Premda Slovenci jesu tri puta glasali protiv sličnih zakona, ne radi se o istim zakonima, a od poslednjeg „ne” prošlo je oko 7 godina.

Kolege sa hrvatskog Faktografa pisale su o slučaju „sestre Milke” koja je navodno napustila Nemačku i vratila se u Srbiju jer joj je iz Ministarstva obrazovanja te zemlje stigao dopis da sva muška deca, pa i njeno, određenog dana moraju biti obučena kao ženska, a ženska kao muška. Nemačko Ministarstvo obrazovanja, međutim, za Faktograf je demantovalo da ono može da donese takvu odluku. Milka je kasnije pojasnila za nedeljnik Vreme da ju je zloupotrebio aktivista pokreta „Antiglobalisti Srbije” koji je objavio snimak na kom ona izgovara pomenute tvrdnje. Navela je i da se iz Nemačke vratila iz drugih razloga, te da nikakva odevna kombinacija za dete nije bila obavezna.

Još jednu manipulaciju vezanu za LGBT+ pokret zabeležili su novinari portala Raskrinkavanje.ba, a ona se tiče više puta ponavljanih navoda o tobožnjem sajmu dece” u Briselu na kom se homoseksualcima prodaju novorođenčad”. Zapravo se radi o konferenciji na kojoj istospolni muški parovi, između ostalog, mogu dobiti podatke o surogat majčinstvu.

I dalje nije izvesno da li će se Europrajd u Beogradu održati i u kom formatu, jer je predsednik Srbije krajem avgusta, tokom konferencije na kojoj je predložio otvoreno gej osobu za mandatara nove Vlade, izajvio kako je parada otkazana. Međutim, organizatori najavljuju da će šetati bez obzira na stav predsednika ili vlade, te dodaju da je zabrana protivustavna.

Više o ovoj temi iz naše arhive:

Ne, tri parking mesta u gradu Hanau nisu namenjena samo LGBT i migrantima (više) Homofobna peticija kao posledica dezinformacija (više) Ruski naučnici nisu pronašli lek za homoseksualnost (više)

 

Najčitaniji tekst u avgustu

Tekst Tragača koji je prethodnog meseca izazvao najviše pažnje čitalaca svojevrsna je ekskluziva koja stavlja tačku na spekulacije medija stare najmanje 14 godina. Naime, Drina de Niro, ćerka slavnog glumca Roberta de Nira, za naš portal je govorila o tome kako je zaista dobila ime. O tome domaći, ali i mediji u regioni i svetu kontinuirano pišu pogrešno, navodeći da je Robert de Niro čitao Andrićev roman „Na Drini ćuprija”, a potom po njemu dao ime ćerci.

Istina je zapravo negde između. Proslavljeni glumac nije dao ime Drini: ona je ćerka američke glumice Dajen Abot iz njene prethodne veze, a Robert de Niro je Drinu usvojio tek 1976. godine, kada se venčao s Dajen. Međutim, Drina zaista jeste dobila ime po romanu našeg nobelovca, jer je njena majka čitala Andrićevu knjigu tokom trudnoće, a zatim svojoj ćerci dala ime po reci iz naslova.

 

Zadatak meseca

U sklopu novog koncepta rubrike Unatrag” svakog meseca ćemo svojim čitaocima dati zadatak koji se može razrešiti tehnikama provere podataka. Evo prvog u nizu: pokušajte da utvrdite u kom gradu je nastala ova fotografija. (Savet: Obratite pažnju na raspoložive tekstualne detalje).

Odgovor i objašnjenje objavljujemo u narednom mesečnom pregledu.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA