Čarobna tabela Stiva Kirša: Fantastičan si, samo tako nastavi!


Portal Nulta tačka je krajem avgusta objavio tekst o „novoj zvaničnoj studiji“ čiji rezultati sugerišu da osobe vakcinisane protiv kovida 19 imaju dva puta veću mogućnost da se zaraze ovim virusom.

 

Ko je Stiv Kirš?

Autor takozvane „zvanične studije“, preduzetnik Stiv Kirš, poznat je po širenju dezinformacija o vakcinama. Autor je više neutemeljenih studija čija je tematika gotovo uvek vezana za vakcinaciju i njene potencijalne „nuspojave“ (1, 2, 3).

Na primer, u julu ove godine objavio je „studiju“ u kojoj tvrdi kako u zajednici Amiša ne postoji autizam, kancer ili visoka smrtnost usled kovida, jer se pripadnici ove zajednice „ne vakcinišu“. Ova tvrdnju su vrlo brzo demantovali portali Heltfidbek i Fektček.org, a o sličnim navodima prošle godine pisao je i FN Tragač.

 

Kakvu metodologiju koristi Stiv Kirš?

Ono što je vrlo problematično kad je reč o Kiršovim „istraživanjima“ jeste metodologija kojom on dolazi do podataka. To čini preko anketa na Sabsteku, platformi gde „svako može da pokrene svoj onlajn prostor koji kombinuje lični veb-sajt, blog, bilten ili podkast“. Dakle, nije u pitanju zbornik medicinskih i naučnih radova, veb-sajt određene zvanične organizacije, već platforma koju svako može da aktivira i koristi za promovisanje sopstvenih ideja (ili da se pak oproba u ulozi istraživača).

Na svom Sabstek profilu Kirš relativno često objavljuje različite ankete za prikupljanje podataka, a mogu se pronaći i već popunjene tabele sa odgovorima. Ovakav tip uzorka nije validan za naučno istraživanje, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da anketu popunjavaju pretežno ljudi koji već prate Kirša na pomenutoj platformi. Takođe, ne postoji nikakva kontrola kojom bi se utvrdila autentičnost i istinitost datih odgovora. Na primer, u tabeli na osnovu koje je nastalo istraživanje (čije je rezultate prenela Nulta tačka) može se uočiti da je određen broj ispitanika potvrdio zaraženost kovidom u nekom trenutku pandemije, ali u napomenama navode kako se „nisu testirali“ već „pretpostavljaju“. Takva vrsta odgovora narušava validnost zaključaka. Napomene su, takođe, prepune poruka podrške Kiršu: „Fantastičan si“, „Hvala ti što razotkrivaš istinu“, „Samo tako nastavi“…

 

Šta nam govore relevantna naučna istraživanja?

Jedan od zaključaka sporne studije sugeriše kako vakcinisane osobe imaju dva puta veću mogućnost da dobiju kovid, odnosno da je „manja verovatnoća da će nevakcinisani imati kovid“. Šta kažu relevantna, recenzirana istraživanja?

Pregledna studija iz 2021. godine, koja je obuhvatila 30 različitih studija, pokazala je da su „vakcine protiv kovida 19 veoma efikasne u prevenciji infekcija SARS-CoV-2“, te da „potpuno vakcinisane osobe mogu u nekim slučajevima i dalje postati PCR-pozitivne na SARS-CoV-2, ali da igraju samo manju ulogu u prenošenju SARS-CoV-2“.

Istraživanja koja su fokusirana na procene efikasnosti pojedinačnih kovid vakcina takođe prezentuju gotovo identične rezultate (1, 2, 3), a jedan od glavnih zaključaka jeste da „povećanje stope vakcinacije u mnogim zemljama smanjuje stopu infekcije među vakcinisanim osobama“.

Kada se procenjuje rizik od hospitalizacije usled infekcije kovidom, Kirš navodi kako je on „potpuno isti, bez obzira na status vakcinacije“. U istraživanju iz 2022. godine koje govori o efikasnosti vakcina u smanjenju stope hospitalizacije i mortaliteta, autori su došli do zaključka da je „efekat potpune vakcinacije na smanjenje infekcije, hospitalizacije i mortaliteta visok bez obzira na varijante SARS-CoV-2“, kao i da je ishod ove studije potvrdio rezultate prethodnih studija o prevenciji hospitalizacije u vezi sa kovidom 19.

S obzirom na pojavu novih podvarijanti kovida EG.5 i  BA2.86, kao i porast broja zaraženih na globalnom nivou, širenje ovakvih dezinformacija je veoma opasno. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je podatak o milion i po novozaraženih u periodu od 10. jula do 6. avgusta, a uprkos činjenici da tačan nivo delotvornosti vakcinacije nije potvrđen za nove mutacije virusa, Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva smatra kako su vakcine ipak i dalje „najbolja odbrana protiv kovida“.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA