Kako je „Alo“ ekonomistu Armenda pretvorio u genetičara Mrmenda


Dnevni list „Alo“ objavio je u subotu 21. jula tekst pod nazivom „Haradinaj i Tači poreklom su Srbi“, sa podnaslovom „Najmanje 60 odsto Albanaca na Kosmetu ima srpske gene, pokazalo istraživanje profesora Mrmenda Meje“. FakeNews Tragač ustanovio je da se pomenuti profesor ne zove Mrmend, niti se preziva Meja, niti sprovodi istraživanja u oblasti genetike, niti je izjavio ono što mu „Alo“ pripisuje.

U samom tekstu, najavljenom na naslovnoj strani, navodi se da je Mrmend Meja univerzitetski profesor sa Kosova. Međutim, ime „Mrmend“ ne postoji u albanskom govornom području, i tek smo posrednim putem zaključili da je „Alo“ zapravo mislio na profesora Armenda Muju, koji na svom Fejsbuk profilu često šeruje rezultate različitih istraživanja o zemljama Zapadnog Balkana.

 

Alo, 21. jul 2018.

 

Da li je profesor Muja mogao doći do otkrića koje mu „Alo“ pripisuje? Teško, jer je on po profesiji ekonomista, a ne genetičar. Muja je 17. jula na svom profilu pisao o nivou genetske sličnosti balkanskih naroda, ali nije reč o njegovom otkriću, već o istraživanju koje je jasno linkovao, a objavljeno je u uglednom naučnom časopisu European Journal of Human Genetics. Taj rad, posvećen području jugoistočne Evrope, potpisuje 18 stručnjaka, među kojima ima i autora iz Srbije.

Ako se vratimo na samu vest koju je „Alo“ preneo, a koja glasi „Najmanje 60 odsto Albanaca na Kosmetu ima srpske gene, pokazalo istraživanje profesora Mrmenda Meje“, zaključujemo da je netačnost takve teze trostruka:

  • Armend Muja ne zove se Mrmend Meja, niti sprovodi genetska istraživanja. Tačno je samo to da je on profesor.
  • Iz istraživanja koje Muja citira nije moguće izvući bilo kakve specifične zaključke o kosovskim Albancima, jer su u istraživanju Albanci tretirani kao homogena celina.
  • U genetici ne postoji nešto što bi bilo „srpski gen“ ili „albanski gen“. Moguće je govoriti samo o stepenu sličnosti genetskog koda dva ili više naroda.
Profesor Armend Muja (KlanKosova)

Profesor Muja kaže za FN Tragač da je šokiran interpretacijom lista „Alo“: „Nivo manipulisanja u ovom tekstu daleko je širi od pogrešnog navođenja mog imena. Svojom objavom na Fejsbuku želeo sam da ukažem na to da su Srbi i Albanci genetski mnogo sličniji nego što se pretpostavlja. Nacionalna pripadnost je socijalni konstrukt, a identiteti na Zapadnom Balkanu, uključujući srpski i albanski, zamišljeni su i politički konstruisani“.

Lažnu vest preneli su portali Republika i Srbija danas, koja je otišla čak i korak dalje, naslovom „A ko ti je bila baba, Hašime?! Albance ŠOKIRALO saznanje koliko imaju SRPSKE KRVI“.

 

Stefan Janjić, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA