Ne, nije svaki treći srednjoškolac u Srbiji kockar


Informer je u svom današnjem štampanom izdanju pogrešno preneo rezultate istraživanja o ponašanju dece školskog uzrasta koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Ovaj list objavio je da se „svaki treći đak u prvom srednje redovno kocka“,  a da je „samo u poslednjih godinu dana to svakodnevno činilo 27,5 odsto njih“. Međutim, takvi zaključci ne mogu se izvesti iz Batutovog istraživanja.

Iako Informer prenosi da je reč o „redovnim kockarima“ koji „to svakodnevno čine“ navedeni procenti zapravo se odnose na broj učenika prvog razreda srednje škole koji su se ikada tokom života kockali (34,7%), odnosno koji su se kockali u prethodnih 12 meseci (27,5%). Dakle, Informer je proizvoljno sve ispitanike koji su se izjasnili da su se ikada u životu kockali proglasio „redovnim kockarima“.

To je prilično jasno ukoliko se pogleda skraćena verzija istraživanja u kojoj su prikazani ključni rezultati, a koja je dostupna na internetu i u kojoj se navodi da „rezultati istraživanja pokazuju da se ikada tokom života kockalo 34,6% učenika 1. razreda srednjih škola, a u prethodnih 12 meseci 27,5% sa većom učestalošću među dečacima u poređenju sa devojčicama.“ Celokupni rezultati istraživanja takođe su dostupni na internetu.

U ovoj publikaciji navodi se i da je među učenicima koji su se kockali u prethodnih 12 meseci, prema rezultatima skrining testa, 12,9% njih ‚‚pod rizikom“, dok 2,3% pokazuje znake problematičnog kockanja.

Od Informera su pogrešno interpretirane rezultate istraživanja preneli portali Espreso i Srbija danas.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je netačne interpretacije.

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA