Ne, kompanija Medikago nije napravila vakcinu protiv virusa korona


Portal BizLife izvestio je u petak, 13. marta, da je biofarmaceutska kompanija Medikago (Medicago) proizvela vakcinu protiv virusa korona „samo 20 dana nakon što je primila genetsku sekvencu ovog virusa“. Iako je više inostranih medija došlo do istog zaključka, istina je da je kanadska firma proizvela prototip vakcine (viable vaccine candidate), koji neće biti testiran pre druge polovine leta.

Medicago je zapravo proizveo virusu sličnu česticu (Virus-like particle – VLP), proteinsku strukturu koja oponaša virus, ali ne poseduje genom samog oboljenja, što je farmaceutska praksa koja razvoj vakcina može učiniti bržim i bezbednijim.

„Proizvodnja VLP-a je prvi korak u razvoju vakcine za COVID-19, koja će sada biti podvrgnuta predkliničkim ispitivanjima radi utvrđivanja njene bezbednosti i efikasnosti. Nakon što to bude završeno, Medicago očekuje da razgovara sa nadležnim zdravstvenim agencijama o početku ispitivanja vakcine na ljudima do leta (jul/avgust) 2020. godine“, navodi se u saopštenju kompanije.

Testiranje novorazvijenih vakcina je višefazni proces koji može trajati mesecima ili čak godinama, sa neizvesnim rezultatima. Svetska zdravstvena organizacija navodi da kompanije u principu moraju da prate stanje pacijenata na kojima se vakcina testirala barem šest meseci pre masovne proizvodnje. Treća faza, u kojoj se vakcina daje hiljadama građana može da traje i godinama, ako kompanija koja je testira ne uspe da skupi potreban broj dobrovoljaca.

Upravo zato su zvaničnici farmaceutskih kompanija od izbijanja krize izazvane virusom korona ocenjivali da u potpunosti bezbedna i funkcionalna vakcina protiv COVID-19 mora da sačeka barem 2021. godinu.

Iako BizLife ocenjuje da bi Medicago mogao da proizvede 10 miliona doza vakcine mesečno, sama firma tu tvrdnju nije iznela, već je navela da je tokom 2012. bila u stanju da proizvode tu količinu vakcine protiv gripa.

Vest su preneli Telegraf i Nove vesti.

Mateja Agatonović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA