Lek za visok krvni pritisak mogao bi da vam „podigne pritisak“


Tekst o preparatu Hipertonin (1, 2) koji navodno leči visok krvni pritisak, sadrži rečenice koje su loše prevedene sa stranog jezika, oslanja se na medicinske termine koji ne postoje, a bogat je i fotografijama sa stok marketa i izmišljenim komentarima zadovoljnih kupaca.

Reklamni blog počinje rečenicom u kojoj se pominje „srčani udar sa potezima”, dok se u daljem tekstu pojavljuje i „oštar pritisak”, što su pojave koje autor navodi kao veoma opasne po ljudsko zdravlje. Ipak, savremena medicina ne poznaje ovakvu terminologiju.

Tvrdnja da u vezi sa hipertenzijom „do nedavno, nitko nije sumnjao na veličinu katastrofe, jer nije bilo detaljne statistike i analize” nije tačna, pošto je hipertenzija predmet naučnih istraživanja već duže od dva i po veka, a tokom tog vremena rađene su mnoge analize.

Različite vrste proizvoda s istom reklamnom matricom

Čitav tekst baziran je na izuzetno loše prevedenim rečenicama, a ovde ćemo nabrojati samo neke od njih:

  • I propuštaju priliku da nešto ispravljaju, samo se nađu na propasti.
  • Sljedeća činjenica – srušiti pritisak možete i trebate, inače nikako.
  • Ali, prema posebnim ulsovima, on se prodaje samo u Srbiji, koja je povezana s malim količinama proizvodnje koja nije spremna za takav nivo potražnje.

U tekstu se navodi da je ovaj preparat stvorio tim stručnjaka radeći sa kardiolozima, pa se može pretpostaviti da su doktori sa fotografija baš ti pomenuti stručnjaci. Njihovih izjava nema, ali su napisana njihova imena, naučna zvanja i radno iskustvo.

Ruski kardiovaskularni hirurg prof. Vladimir Lisin ima radno iskustvo od 48 godina. Kada ode u Češku njegovo ime je Hrabánek Jakub, u Litvaniji je Arūnas Bubnavičius, dok se u Mađarskoj pojavljuje pod ženskim imenom Király Kinga. U Mađarskoj on ima još jedno ime, a to je Király Károly, koji ima 18 godina radnog iskustva manje. To nije zbog geške u sistemu prilikom pretrage njegovih imena, već zvog činjenice da je ovaj doktor zapravo izmišljen, a njegova fotografija kupljena na specijalizovanom sajtu za prodaju fotografija Depositphotos. Svi sajtovi sadrže gotovo identičan tekstualni i vizualni sadržaj, a pored navedenih verzija postoje još i one na rumunskom i bugarskom jeziku.

Na samom kraju navodi se da su ispod teksta ostavljena 194 komentara, od kojih je moguće videti samo 18, a posetiocu sajta nije data mogućnost da ostavi vlastiti komentar. Fotografije osoba koje su komentarisale preparat prikazane su istim redosledom na svakom pomenutom sajtu, dok su njihova imena i sami komentari prilagođeni različitim tržištima. Vreme objavljivanja komentara se pak ne menja, pa će vam za komentar koji piše da je postavljen pre „12 minuta” i posle 20 minuta provedenh na sajtu pisati isti period.

Ime leka je u tekstu svaki put hiperlinkovano i vodi ka zvaničnom sajtu proizvođača koji koristi iste manipulativne metode, fotografije sa stok marketa, lažne komentare i loš pravopis i gramatiku.

FakeNews Tragač je tokom prethodnih meseci razotkrio više sajtova koji se služe prevarantskim metodama u oglašavanju. Pored sajta za Hipertonin, to su sajtovi za Argan oil, Pingulingo, Puridon, Nutrivix, Binatex, Academic Singles i GoSlim čaj.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA