Besmisleni saveti za otključavanje auta i punjenje baterije

Domaći mediji su proteklih godina objavljivali dezinformaciju preuzetu iz stranih medija, prema kojoj je automobil moguće otključati uz pomoć telefonske veze i daljinskog ključa. Redakcija FakeNews Tragača utvrdila je da to i dalje nije moguće, iako za neke modele automobila danas postoje alternative za otključavanje na daljinu.

Tačan izvor ovog viralnog saveta se ne zna, ali je on star više od 13 godina i više puta je demantovan. Uprkos tome, i dan-danas se širi internetom, a jedan od poslednjih medija koji ga je podelio je portal Alo. U tekstu se savetuje da – ukoliko vam daljinski ključ ostane zaključan u autu – pozovete nekog ko će rezervni daljinski ključ usmeriti prema svom telefonu i pritisnuti ga dok držite telefon blizu vrata automobila, što će navodno otključati vrata.

Različite frekvencije

Navedeni trik je testirala ekipa iz američke TV emisije Razotkrivači mitova (MythBusters) koja je dokazala da ovakav sistem otključavanja automobila nije moguć. Inžinjer elektrotehnike Grant Imahara u toj epizodi objašnjava da daljinski ključ i mobilni telefon funkcionišu na različitim frekvencijama. Od te emisije do danas prošlo je više od decenije, tehnologija telefona i automobila se menjala, pa je redakcija FakeNews Tragača odlučila da kontaktira proizvođače u automobilskoj idustriji ne bi li proverila da li zaključak „Razotkrivača mitova“ i dalje važi.

Portparol tima za komunikaciju sa medijima Škode Zbinjek Straškraba kaže da ovakvo otključavanja nije moguće pošto zvučnik mobilnog telefona radi na frekvenciji od maksimalnih 30 kHz, dok je za daljinske ključeve frekvencija na oko 433 MHz, a dodaje da treba imati na umu i „čitav princip enkripcije” daljinskog ključa.

Ipak, na ovom polju došlo je u međuvremenu i do izvesnih inovacija: „Možete da otvorite ili zatvorite automobil putem mrežnih usluga. Funkcija zaključavanja i otključavanja funkcioniše u aplikaciji Škode za vlasnika koji je ovlašćen i verifikovan kod prodavca”, objasnio je Straškraba za Tragač.

Poseban kod za dodatnu bateriju

Tekstovi koji sadrže savet za otključavanje često su šablonski, te su ih mnogi mediji identično prenosili. Jedan deo medija uz pomenuti trik navodi i kôd kojim se baterija u Nokija telefonu dodatno napuni za 50%, a telefon to nadoknadi narednim punjenjem. Ovo je još jedan od starih internet mitova za koje je šef marketinga i prodaje proizvoda za Evropu kompanije Nokija Markus Dakombe (Marcus Dacombe) rekao da je „čista naučna fantastika” i da bi „bilo sjajno kada bi ta priča bila istinita”.

Makar jednu od ove dve informacije prethodnih godina su preneli portali Srbija danas, Informer, Kurir, PCpress, Dnevne, Web-tribune, Webtribune.rs, Vesti.rs, Vestinet, Mediapress, Balkans press, Info-ks.net, Beo365grad, Bebac, i Besno pile.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (31. maj 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA