Sladoled kao mamac za vakcinisanje dece i istraživanje sa 110-155% ispitanika

Tokom poslednja dva dana portal Srbin.info bio je izvor tekstova u kojima se manipuliše informacijama u vezi sa vakcinacijom protiv virusa korona. Dok je u jednom rezultat istraživanja netačno prikazan, u drugom je postupak vakcinacije maloletnka u Kanadi predstavljen dramatično.

Sladoled za decu, policija za roditelje

Portal Srbin.info je objavio, a portal Pravda preneo vest u kojoj se tvrdi da nakon uspešne imunizacije dece od 12 do 15 godina, klinika za mobilnu vakcinaciju u Kanadi maloletnicima poklanja sladoled. Dodato je i da deci ne treba dozvola roditelja ili staratelja da bi se vakcinisala, te da policija čuva punkt za imunizaciju „kako bi sprečila roditelje da intervenišu”.

Ova informacija postala je viralna na društvenim mrežama širom sveta, a obično je prati i video-snimak kao dokaz pomenutih navoda. Temom se već bavio Asošijejted pres (Associated Press – AP) koji je utvrdio da Kanada jeste započela vakcinaciju dece starije od 12 godina, kao i da je mobilna klinika delila sladolede onima koji se odluče na vakcinaciju, ali da policija nije bila prisutna kako bi sprečila roditelje da dođu do svoje dece, već zbog pretnji koje su upućene klinici i zbog okupljenih demonstranata. Uz to, u tekstu AP-a stoji i da „prema zakonu u Ontariju o saglasnosti za zdravstvenu zaštitu, ne postoji minimalna starosna granica za davanje saglasnosti za vakcinaciju”, ali da kliničko osoblje sprovodi detaljnu procenu pre imunizacije, kao i da u klinici još nisu videli da se deca vakcinišu bez prisustva člana porodice.

O temi su pisali i portali iz regiona Logično i Dokumentarac.hr, čiji tekstovi takođe sadrže netačne podatke.

Rezultati istraživanja: 110-155% ispitanika

Kako bi prikazao „pravi broj Srba koji podržava vakcinaciju” portal Srbin.info je preneo rezultate Galupovog istraživanja o spremnosti za vakcinaciju protiv virusa korona u državama sveta. Ovaj portal je podatke netačno preneo (rezultat prelazi 100%), i pritom dopisao stavku koja se – potvrdio je Galupov istraživač – ne nalazi u originalnom istraživanju.

Galup je 3. maja ove godine objavio rezultate svog velikog istraživanja u tekstu pod naslovom „Preko milijardu ljudi širom sveta nespremno da primi vakcinu protiv kovid-19”. Ovo istraživanje obuhvatilo je i Srbiju, gde su ispitanici u 35% slučajeva rekli da su za vakcinu, u 48% da su protiv nje, 16% još nije sigurno, dok je preostalih 1% odbilo da odgovori na pitanje.

Portal Srbin.info nije preneo istovetne rezultate: iako su pocenti za one koji su za i protiv vakcinacije tačni, procenat neodlučnih je podignut na 27%. U tekstu se ne pominju ispitanici koji nisu hteli da odgovore na pitanje, ali je zato dodat navod da „prema Galupovim istraživanjima o podršci imunizaciji u Srbiji” trenutno vakcinisanih ima 45%. Ukupno gledano, u zavisnosti od toga da li Srbin info ubraja poslednju stavku ili ne, ispostavlja se da je ispitanika bilo110 do 155%.

Pošto se rezultat ne podudara sa originalnim, koje smo pronašli na sajtu Galupa, a zbir odgovora prelazi maksimalnih 100%, kontaktirali smo sa analitičarem i članom tima za medije Galupa Džastinom Makartijem (Justin McCarthy) koji potvrđuje da oni nisu autentični. „Naša analiza uopšte ne pominje trenutnu stopu već vakcinisanih za Srbiju”, dodao je Makarti za FakeNews Tragač.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA