Borojević pogrešno preneo pogrešno prenete podatke


Saša Borojević je na svom Fejsbuk profilu naveo da je u Italiji, nakon revizije broja umrlih od kovida-19, „broj smanjen za 91% i iznosi 3.783“. U pitanju je dezinformacija iz novembra prošle godine, o kojoj je (između ostalih) pisao i Rojters. O čemu se radi?

Ova dezinformacija bazirana je na pogrešnom tumačenju izveštaja italijanskog Instituta za javno zdravlje o osobinama pacijenata zaraženih kovidom-19 koji su umrli u ovoj zemlji. Izveštaj navodi 130.468 preminulih zaključno sa 5. oktobrom 2021. godine. Tabela 1 na trećoj strani izveštaja prikazuje najčešće komorbiditete (bolest/i koje postoje istovremeno sa još jednom bolešću ili stanjem; u ovom slučaju – istovremeno sa kovidom 19) zabeležene kod preminulih pacijenata. Procenat pacijenata koji pored kovida nisu imali nijedan komorbiditet jeste 2,9% i to je podatak na koji Borojević referiše kada kaže da je u Italiji broj umrlih od kovida-19 „smanjen za 91%“, budući da 2,9% od 130.468 iznosi navedenih 3.783 mrtvih. On pritom pogrešno navodi ovu pogrešnu statistiku, jer bi zaokruženi procenat trebalo da bude 97%

To što 2,9% preminulih nije imalo zabeležene komorbiditete ne znači da su samo oni umrli od kovida-19. Ono što izveštaj italijanskog Instituta zapravo potvrđuje jeste da hronična oboljenja znatno povećavaju rizik od smrti za zaražene ovim virusom, što je informacija koja je poznata od početka pandemije. Takođe, podaci u tabeli o najčešćim komorbiditetima dati su za uzorak od 7.910 od ukupno 130.468 preminulih, zbog čega bi bilo nemoguće računati egzaktne brojeve za čitavu populaciju, poput fantomskih 3.783.

U međuvremenu, italijanski Institut za javno zdravlje izdao je izveštaj koji sadrži podatke zaključno sa 10. januarom ove godine. Ovaj izveštaj broji 138.099 pacijenata zaraženih kovidom-19 koji su umrli od početka pandemije, sa gotovo istim procentima komorbiditeta među analiziranim uzorkom kao i u oktobarskom izveštaju. U vreme pisanja ovog teksta (7. februar), sajt italijanskog instituta pokazuje 146.199 preminulih.

Predrag Mijatović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA